≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Starfield recenzija: Svemirska opera Bethesde je mozaik sjajnih ideja i propuštenih prilika

Vreme čitanja: oko 4 min.

Starfield donosi impresivne svemirske pejzaže i duboku personalizaciju, ali ima dosta prostora za poboljšanje priče i borbe

  • 0
Starfield igrica Foto: Bethesda / Starfield

Godinama se šuškalo o igri Starfield, novom naslovu legendarnog razvojnog studija Bethesda Game Studios, tvorca The Elders Scrolls i Fallout serijala. Starfield je predstavljen kao najambiciozniji projekat ovog studija do sada, koji će promeniti gejming pejzaž. Bethesda je na ovoj igri radila više godina, a kako su sami rekli "više od dve decenije" su maštali o o Starfield-u.

Ovaj naslov je vrlo brzo postao jedna od najiščekivanijih video igara svih vremena. Osim toga, Starfield je ključan za Xbox, jer je jedna od ekskluzivnih igara koja bi trebalo da dokaže vrednost Game Pass pretplate. Ali da li je Starfield ispunio očekivanja?

Ukratko - i jeste i nije.

Starfield je impresivan na prvi pogled. Ubačeni ste u život u 24. veku, univerzum je masivan i na raspolaganju vam je preko stotinu solarnih sistema i više od hiljadu planeta koje možete da istražujete. Pejzaži su su jednostavno predivni, ako ste "space nerd", ova igra će svakako biti ispunjenje vaših snova... pa, donekle.

Ta lepota dolazi sa jednim nedostatkom - veći deo tih svetova je prazan. Iako su vizualno očaravajući, nedostaje im sadržaj koji bi pridodao dubini igre. Još jedan razočaravajući faktor je konstantno korišćenje fast travel metoda i loading screen-ova. Ovi elementi neprestano prekidaju "uronjenost" u igru, što je šteta za tako vizuelno impozantnu sredinu.

Ono što se meni posebno dopada, s druge strane, je korišćenje takozvanog "NASA punk" stila. Svi svemirski brodovi, oružje, pa čak i mala naselja raštrkana svuda po univerzumu su bazirani na pravoj opremi koju NASA trenutno koristi. Sve što vidite u igri je naprednija verzija pojedinih već postojećih NASA sistema u sinergiji sa maštom. Ovo igri daje veoma jedinstven "šmek", jer iako je sci-fi igra, postoji taj element realnosti.

Starfield Foto: Bethesda Game Studios/Starfield

Što se tiče naracije, Starfield je veoma nedosledan. Glavna priča je, nažalost, prilično površna i čini se kao propuštena prilika za dublje istraživanje svemira. Ovo posebno dolazi do izražaja jer je prvih dvanaest sati igre prilično dosadno. Dakle, morate da budete mnogo strpljivi dok ne krene "dobar deo". S druge strane, kompanjoni ili NPC likovi koji vas prate, imaju različite i zanimljive pozadine. Iako nisu svi podjednako intrigantni, neki od njih uspevaju da ispričaju priče koje su u mnogim slučajevima daleko zanimljivije od glavne radnje. To takođe važi i za sporedne kvestove i misije, koje često nude kompleksnije i privlačnije priče.

Ono što je dobro je činjenica da vašeg lika možete da oblikujete da bude onakav kakav vi želite. Hoćete da budete svemirski gusar i da kradete tuđi teret? Možda da budete švercer koji će prodavati zabranjenu robu, policajac na tajnom zadatku ili kapetan u Vanguard-u? Sve to možete, Starfield vam daje jako veliku slobodu kako u kreairanju karaktera, tako i u samoj igri. Možete da idete gde god hoćete i da radite šta vi želite. To je prilično sjajno.

Gejmplej

Bethesda se hvalila da Starfield ima najbolji gunplay koji su do sada napravili. Međutim, očigledno je da i ovaj aspekt igre nije dostigao sve potencijale. Neprijatelji su generički i ne predstavljaju preveliku pretnju (osim njih par), što borbu čini manje uzbudljivom nego što bi mogla da bude. Ipak, borba u svemiru protiv brodova pirata i ostalih kriminalaca je prilično interesantna, to moram da priznam.

Starfield Foto: Bethesda Game Studios/Starfield

Jedna od najvećih prednosti Starfielda svakako su njegovi zadivljujući svemirski pejzaži. Ovde je Bethesda uložila neverovatan napor da stvori autentičan, živopisan svemir, bogat detaljima. Pored toga, mogućnost prilagođavanja svemirskog broda, kao i činjenica da možete izgraditi praktično ceo grad na planeti, nudi ogroman prostor za personalizaciju. Od izbora oružja i sistema do estetike, svaki brod može da bude jedinstven. Možete i sami da pravite svoje brodove, jer igra ima prilično razvijem sistem za to.

Isto tako možete da radite na svom svemirskom odelu i oružju, kako biste sve prilagodili vašem stilu igranja. Jedna od najgorih stvari u Bethesda igrama je upravljanje inventarom - to je prisutno i ovde. Konstantno ćete nositi previše stvari sa sobom i dobar deo vaše ukupne satnice će biti posvećen optimizaciji vašeg inventara.

Skill tree je ovog puta nešto drugačiji, otključavanje različitih skilova je na principu da za svaki skil imate određeni izazov koji morate da postignete, kako biste to podigli na sledeći nivo. Ovo vam nekako uvek daje neki cilj u igri, ma koliko sitan da je. A igra je apsolutno masivna. Ja sam potrošio oko 100 sati života, za sada.

Starfield je mozaik sjajnih ideja i propuštenih prilika. Iako donosi impresivan svemir, pati od slabih narativnih i borbenih elemenata. Bez obzira na sve, zahvaljujući svojim sporednim misijama i činjenici da može da se igra više puta, igra pruža dovoljno razloga za ulaganje vremena i resursa.

Konačna ocena: 7/10

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA