Vreme čitanja: oko 4 min.

Assassin's Creed Mirage recenzija: Dugoočekivani povratak korenima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Manji, fokusiraniji svet i povratak korenima serijala čine novu igru nezaobilaznim iskustvom za dugogodišnje fanove i nove igrače

  • 0
Assassin's Creed Mirage Foto: Ubisoft

Nakon dužeg odsustva novih naslova, Ubisoft je konačno lansirao novu igru u Assassin's Creed serijalu pod imenom Mirage. Postavljena decenijama pre poslednjeg nastavka, Valhalla, ova igra nudi jedinstvenu perspektivu 9. veka kroz oči Basima, uličnog lopova iz Bagdada. Iako je igra manja po obimu u poređenju sa prethodnim naslovima, Mirage se fokusira na suštinske elemente ove dugogodišnje franšize i donosi mnoge inovacije koje osvežavaju dobro poznatu formulu.

Sa pričom smeštenom decenijama pre prethodnog naslova u seriji, Assassin’s Creed Valhalla, Mirage vodi igrače u Bagdad u 9. veku. Ovaj put, igrači će pratiti priču Basima, uličnog lopova koji se pridružuje Skrivenima (engl. Hidden Ones) pod mentorstvom iskusne figure Rošan. Ključna misija je otkrivanje identiteta lidera misterioznog kulta poznatog kao Order of the Ancients, koji traga za misterioznim artefaktom sa sumnjivim ciljevima.

U odnosu na prethodne nastavke, Assassin’s Creed Mirage je manje obiman, ali igrači mogu očekivati dinamičan svet prepun izazova. Bagdad i njegova okolina nude raznoliko igralište, od peščanih dina do ulica prepunih ljudi. Grad je podeljen na četiri glavne četvrti, svaka sa sopstvenim zanimljivostima i likovima koji dodatno produbljuju priču.

Assassin's Creed Mirage Foto: Ubisoft

Mehanika kretanja je ukupno gledano prilično unapređena. Iako se ponekad mogu javiti sitni problemi u navigaciji, penjanje po zgradama i tornjevima je postalo nagrađujuće iskustvo koje podseća na starije naslove u serijalu. Takvi momenti posebno dolaze do izražaja prilikom penjanja na visoke vidikovce, koji otkrivaju aktivnosti i kolekcionarske predmete na mapi.

Mirage se ponovo fokusira na šunjanje, sa misijama koje uglavnom uključuju infiltraciju i eliminaciju meta. Sposobnost Basima nazvana "Eagle Vision" i njegov orao Enkidu pružaju dodatnu dimenziju ovoj taktici, omogućavajući igračima da izbegnu ili neutrališu pretnje na efikasan način. Kultna skrivena oštrica je i dalje najmoćnije oružje, naročito kada neprijatelj ne zna da ste tu.

Ukoliko vaša tiha infiltracija ne bude uspešna, otvorena borba se može pokazati kao dugotrajna i zamorna, posebno ako ste okruženi neprijateljima koji su teško oklopljeni i možete ih provediti samo sa leđa. Međutim, pametna upotreba parry mehanike i izbegavanje neprijatelja može olakšati posao. Od nekih napada se možete odbraniti i dobrim tajmingom možete ubiti neprijatelja jednim udarcem, dok neke napade morate izbegavati.

Assassin's Creed Mirage Foto: Ubisoft

Osnovni napadi takođe troše staminu, pa je pažljivo razmatranje svake akcije neophodno za preživljavanje.

Naravno, Basim nije potpuno bespomoćan u ovom okruženju. Ima na raspolaganju niz alata koji mogu olakšati situaciju. Noževi za bacanje su korisni za eliminaciju neprijatelja na daljinu ili obaranje oklopljenih protivnika, dok se dimne bombe mogu koristiti za dezorijentaciju neprijatelja. Svaki alat se može nadograditi različitim veštinama koje možete menjati u sigurnim kućama. Na primer, noževima možete poboljšati domet ili jačinu.

Basim takođe ima specijalan potez zvan "Assassin Focus", koji vam omogućava da praktično za tren oka ubijete više neprijatelja. Ova sposobnost je ograničena fokus trakama koje dobijate izvršavanjem prikrivenih ubistava i pruža zanimljiv i upečatljiv način da brzo i tiho uklonite grupu neprijatelja.

Što se tiče opcionih misija, one obično vode do dužih sporednih priča i variraju od standardnih misija za krađu i ubistvo, do misija koje zahtevaju da pratite mete kroz opasne oblasti. Razvojem Basimovih sposobnosti kroz stablo veština dobijate dodatne fokus trake, nove alate i poteze kao što je mogućnost preskakanja neprijatelja.

Na kraju, što se tiče opreme, sistem je pojednostavljen. Sada je potrebno da uzmete samo jedan komad oklopa, mač i bodež, a svaka stavka može biti unapređena dva puta. Svaki komad opreme takođe ima jedinstvenu prednost.

U novom naslovu Assassin's Creed Mirage, Ubisoft se vraća korenima serijala, stavljajući naglasak na šunjanje i istraživanje istorijskih okruženja.

Iako je priča i dalje interesantna i pomaže u održavanju kontinuiteta sa prošlim delovima, ona je, nažalost, slabija tačka ovog naslova. Nema mnogo upečatljivih likova koji bi doprineli dubini i emocionalnoj složenosti igre. Ovo se može posmatrati kao korak unazad u poređenju sa ranijim nastavcima serijala koji su se istakli složenim narativima i bogatim galerijama likova.

Međutim, ovo se može posmatrati i kao svesna odluka Ubisofta da se vrati osnovnim vrednostima serijala. Dok priča može biti malo slabija, fokus na šunjanju i istorijskom kontekstu donosi svežinu i podseća na ono što je učinilo Assassin's Creed posebnim. Pošto su u izradi i drugi projekti vezani za Assassin's Creed, nadamo se da će Ubisoft nastaviti da se fokusira na intimne aspekte koji čine Mirage jedinstvenim.

Ponekad, povratak korenima može biti korak u pravom smeru, posebno za dugogodišnje franšize koje teže da obnove svoj identitet. I dok Assassin's Creed Mirage možda nije savršen, njegova sposobnost da se vrati osnovama čini ga vrednim dodatkom u serijalu i postavlja osnovu za buduće naslove.

Konačna ocena 8/10

*Kodove za recenziju nam je dostavio Ubisoft.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA