Vreme čitanja: oko 1 min.

Tektonske promene u gejming industriji: Kotik napušta Activision Blizzard početkom 2024, zaposleni uzbuđeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nakon tri decenije na čelu kompanije, Kotik će zvanično napustiti funkciju izvršnog direktora jedne od najvećih gejming kompanija. Zaposleni u Activision Blizzard-u "veoma uzbuđeni" zbog promena

  • 0
Bobby Kotick Bobi Kotik Foto: Profimedia/Drew Angerer/AFP

Izvršni direktor Activision Blizzard-a, Bobi Kotik, potvrdio je svoj odlazak iz kompanije prvog dana 2024. godine. U mejlu upućenom zaposlenima, Kotik je izjavio da je "u potpunosti posvećen pomoći u tranziciji" nakon što je Microsoft uspešno završio akviziciju vrednu 69 milijardi dolara. On će ostati na funkciji do kraja 2023. godine.

Uprkos nejasnoćama koje su pratile njegovu izjavu, novinar Bloomberg-a, Džejson Šrajer, izvestio je da će Kotik definitivno napustiti Activision Blizzard. Ova vest označava "tektonske promene u gejming industriji," navodi Šrajer, uzimajući u obzir Kotikovu istoriju i značaj u kompaniji.

Bobi Kotik je bio podložan mnogim kontroverzama, uključujući optužbe za "frat boy" kulturu i nepravilnosti u upravljanju. Nakon ovih skandala, došlo je do štrajka zaposlenih i zahteva za njegovom ostavkom.

U tom kontekstu, Microsoft je najavio nameru za kupovinu Activision Blizzard-a, što prema izvorima nije slučajnost. Kotik, koji nije želeo da proda kompaniju, imao je malo manevarskog prostora prema Upravnom odboru Activision-a. Akvizicija od strane Microsoft-a pružila mu je kako finansijsku tako i narativnu "elegantnu opciju za izlazak", kako izveštavaju izvori Wall Street Journal-a.

U intervjuu za VentureBeat, Kotik je istakao da ne veruje da su optužbe za uznemiravanje i loše upravljanje imale uticaja na vrednost akcija kompanije. Kao razloge naveo je probleme u isporuci popularnih naslova kao što su Overwatch i Diablo, kao i pad prodaje Call of Duty.

Dok je bio CEO Activision Blizzard-a, Kotiku je ugovor garantovao otpremninu od skoro 300 miliona dolara u slučaju otpuštanja bez opravdanog razloga. Prema Bloomberg-u, s obzirom na završetak akvizicije od strane Microsoft-a, očekuje se da će njegova otpremnina sada iznositi 375 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA