Vreme čitanja: oko 2 min.

Netflix je objavio veliku vest za deo svojih korisnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato je da Netflix ne želi da se ograniči samo na striming videa, već ima planove i za druga tržišta

  • 0
Netflix Games Foto: Netflix

Netflix je počeo da testira svoju uslugu cloud gaminga u SAD, nakon što je inicijalno pokrenuo ograničene probe u Kanadi i Velikoj Britaniji. Ova usluga predstavlja ekspanziju kompanijskih napora u mobilnom gejmingu, koji su započeli 2021. godine.

Netflix je pritom počeo da akumulira gejming studije i licencira naslove od individualnih developera sa namerom da gejming postane još jedna značajna grana njegovog poslovanja. Sa svojom uslugom cloud gaminga, Netflix sada omogućava članovima da igraju njegove igre na pametnim televizorima i uređajima povezanim sa TV-om, kao što su Fire TV, Chromecast, Roku i drugi, koristeći svoj mobilni telefon kao gejmerski kontroler.

Prvi put je signalizirao svoje planove za ulazak na tržište cloud gaminga prošlog jeseni, kada je potpredsednik Netflix-a za igre, Mike Verdu, rekao publici na TechCrunch Disrupt konferenciji da istražuje takvu ponudu. Objašnjavajući gde se usluga uklapa u šire gejming tržište, Verdu je objasnio da Netflix vidi gejming kao "dodatu vrednost".

"Ne tražimo od vas da se prijavite kao zamena za konzolu," rekao je on. "To je potpuno drugačiji poslovni model. Nadamo se da će vremenom to postati veoma prirodan način za igranje igara gde god da se nalazite," dodao je Verdu.

Ovim potezom, Netflix se suprotstavlja drugim uslugama cloud gaminga, uključujući Xbox Cloud Gaming od Microsoft-a, Nvidia GeForce Now, PlayStation Plus i Amazon Luna. Međutim, u slučaju Netflix-a, igre čini besplatnim uz Netflix pretplatu, sa mnogim svojim naslovima vezanim za njegove najpopularnije emisije.

Wall Street Journal je izvestio da kompanija razvija igre zasnovane na emisijama kao što su Squid Game, Wednesday i Black Mirror, među ostalim. Takođe se navodi da je kompanija razgovarala o planovima za puštanje igre Grand Theft Auto kroz licenciranje, kako je napomenuto u izveštaju.

U nastojanju da pojača svoj gejming biznis, kompanija je imala dosta akvizicija, preuzimajući studije kao što su Boss Fight Entertainment, Night School Studio i finsku kompaniju Next Games, pored osnivanja svojih internih gejming studija, kao što je onaj u Helsinkiju koji vodi bivši GM Zynga-e i drugi u južnoj Kaliforniji kojim rukovodi bivši izvršni producent Blizzard Entertainment-a, Čeko Soni, izvršni producent koji je radio na igri Overwatch.

Iako je započeo sa fokusom na mobilnim telefonima, Netflix je odavno nagovestio da je mobilni gejming samo početna faza njegovih eksperimenata. Cloud gaming i produkcija novih naslova su sledeći korak.

Kritičari, međutim, dovode u pitanje da li gejming ima smisla za ovog striming giganta, budući da su njegovi najbliži konkurenti, izvan drugih medijskih kompanija za korisničko vreme provedeno, aplikacije kao što su TikTok i YouTube. Zapravo, YouTube je upravo prestigao Netflix kao glavni izvor video sadržaja za tinejdžere u SAD, prema izveštaju investicione banke Piper Sandler koji je objavio CNBC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA