Vreme čitanja: oko 1 min.

Prilično neverovatne brojke: Čak 83% mobilnih igara propada u roku od tri godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema nedavno objavljenom izveštaju, većina mobilnih igara ne uspeva da preživi na tržištu

  • 1
Pametni telefon, mobilni gejming, igrice Foto: Unsplash

Novo istraživanje otkriva da čak 83% mobilnih igara ne uspeva u roku od tri godine nakon lansiranja. Pored toga, 43% igara biva otkazano tokom razvoja.

Istraživanje je sprovela kompanija Atomik Research, a izveštaj pod nazivom "Dobre igre ne umiru" ("Good Games Don't Die") objavljen je ove nedelje. Temelji se na intervjuima sa 500 razvojnih programera iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Izveštaj ukazuje na to da 76% lansiranih igara dostiže vrhunac prihoda u prvoj godini, dok samo 4% dostiže ovaj vrhunac tokom druge godine. Takođe, iako više od polovine programera koristi "live ops" (žive operacije) u svojim igrama, 38% ne objavljuje redovne sadržaje ili ažuriranja, a manje od polovine izdaje mesečna ažuriranja za svoje igre. To dovodi do toga da samo 5% igara dobija podršku sedam godina nakon lansiranja.

Uprkos visokoj stopi neuspeha novih naslova, 78% programera preferira da radi na njima. Međutim, više od trećine ispitanika izjavilo je da neizvesnost u industriji "sprečava razvoj novih igara", dok 30% oseća da je trenutno tržište "preterano teško za uspeh".

Do ovoga dolazi kao rezultat činjenice da su dve trećine studija morali da sprovedu otpuštanja, smanjenje broja zaposlenih ili smanjenje budžeta, prema izveštaju, pri čemu je 29% programera smanjilo svoj budžet za akviziciju korisnika (UA).

"Ovo su nestabilna vremena za industriju igara. Mnogi programeri mobilnih igara teško ostaju profitabilni zbog izazova kao što su ATT (Apple-ova politika transparentnosti praćenja), žestoka konkurencija na zrelom mobilnom tržištu i makroekonomske prilike poput visoke inflacije", navodi jedan od stručnjaka.

On nastavlja: "Nalazi iz bele knjige 'Dobre igre ne umiru' služe kao poziv na buđenje za industriju, izvor inspiracije sa podacima; opremanje programera i izdavača uvidom o tome kako može biti maksimiziran prihod širom njihovog portfolia - za igre kako nove, tako i stare."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA