Vreme čitanja: oko 1 min.

EA podneo novi patent: Gejmeri će moći svojim glasom da ožive likove u igrama?

Vreme čitanja: oko 1 min.

U najnovijem patentu Electronic Arts (EA) želi da omogući gejmerima da koriste svoje glasove da ožive likove u igrama

  • 0
Electronic Arts Foto: Michael Vi / Shutterstock.com

Kompanija Electronic Arts nedavno je patentirala tehnologiju koja igračima omogućava da svojim glasom daju život likovima u igrama. Kako je izvestio VeryAli Gaming, ovaj patent opisuje napredni sistem koji omogućava generisanje audio zapisa koji oponaša glas igrača, sa svim njegovim karakteristikama - tonom, emocijama i načinom izgovora.

Značajno je da sistem dozvoljava igračima da unose tekstualne podatke, što ih osposobljava da sami kreiraju dijalog za svoje likove. Ovo predstavlja značajan napredak u odnosu na tradicionalne metode koje zahtevaju obimne snimljene govorne podatke. Iako ova tehnologija obećava dublje i realističnije iskustvo igranja, ona istovremeno postavlja važna pitanja o budućnosti profesionalne glasovne glume u video igrama i o očuvanju autentičnosti narativa.

Uvođenje veštačke inteligencije u glasovnu glumu u industriji video igara, što ilustruje EA-ov patent, donosi nove mogućnosti, ali i izazove. Dok ova tehnologija nudi smanjenje potrebe za obimnim snimljenim govornim materijalom tokom razvoja igara, postavlja se pitanje da li AI može u potpunosti da prenese sve nijanse ljudskih emocija.

Pored toga, potrebno je uzeti u obzir i uticaj ove tehnologije na industriju glumačkog glasa. Primera radi, CD Projekt je koristio AI da bi replikovao glas preminulog glumca u igri Cyberpunk 2077, što ukazuje na pozitivne aspekte primene ove tehnologije.

Ne samo u igrama, veštačka inteligencija sve više nalazi primenu i u drugim oblastima. Na primer, izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk, nedavno je predstavio "Lični glas" (Personal Voice), funkciju koja omogućava korisnicima da sačuvaju svoj glas na uređajima, čime mogu komunicirati čak i ako izgube sposobnost govora. Ovo, zajedno sa funkcijom "Govorni govor" (Live Speech), dodaje novu dimenziju pristupačnosti govora, omogućavajući osobama sa invaliditetom da zadrže svoj jedinstveni vokalni identitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA