Vreme čitanja: oko 2 min.

GTA 6 haker osuđen na neograničen boravak u psihijatrijskoj bolnici: "Želi što pre da se vrati hakovanju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osamnaestogodišnji Arion Kurtaj, član hakerske grupe Lapsus$, kažnjen je zbog curenja materijala iz igre GTA 6, uz stroge mere zdravstvenog nadzora

  • 0
GTA VI, GTA 6, Grand Theft Auto 6 Foto: Rockstar Games

U značajnom razvoju događaja vezanih za nedavni hakerski napad na Rockstar Games i krađu Grand Theft Auto 6 materijala, mladi haker Arion Kurtaj, koji ima autizam, suočava se sa neobičnom sudbinom. Sud u Oksfordu presudio je da Kurtaj mora provesti neodređeno vreme u specijalizovanoj psihijatrijskoj ustanovi, usled njegove dijagnoze i učestvovanja u sajber-kriminalnim aktivnostima.

Ova presuda dolazi nakon što je Kurtaj, kao ključni član međunarodne hakerske grupe Lapsus$, bio odgovoran za napade na korporacije kao što su Uber, Nvidia i Rockstar Games, pri čemu je naneta šteta od skoro 10 miliona dolara.

Sudija je istakao da Kurtajeve tehničke sposobnosti i izražena sklonost ka sajber-kriminalu, jer je prilikom razgovora sa stručnjacima govorio da "želi što pre da se vrati hakovanju", čine ga visokorizičnim za javnost. Prema presudi, on će ostati u sigurnoj bolničkoj ustanovi dok lekari ne procene da više ne predstavlja opasnost za društvo, javlja BBC.

Tokom boravka u pritvoru, Kurtaj je pokazao agresivno ponašanje, s brojnim incidentima u kojima je bilo povređeno osoblje ili oštećena imovina. Njegovo mentalno stanje procenjeno je kao takvo da nije bio sposoban za suđenje u uobičajenom smislu, pa je porota donela odluku o njegovim postupcima, a ne o kriminalnoj nameri.

Iako je Kurtaj bio na kauciji za prethodna hakovanja kompanija Nvidia i BT/EE, i pod policijskom zaštitom u hotelu Travelodge, on je nastavio sa svojim hakerskim aktivnostima. Koristeći Amazon Firestick, hotelski televizor i mobilni telefon, uspeo je da probije sigurnosni sistem Rockstar Gamesa. Kurtaj je tom prilikom ukrao 90 snimaka iz još neobjavljene i veoma iščekivane igre Grand Theft Auto 6, a zatim ih objavio na internetu pod pseudonimom TeaPotUberHacker.

Rockstar Games je sudu predočio da ih je ovaj hakerski napad koštao oko 5 miliona dolara, uz hiljade izgubljenih radnih sati. Osim toga, grupa Lapsus$, kojoj je Kurtaj pripadao, odgovorna je za niz drugih značajnih napada na tehnološke kompanije, uključujući Microsoft i digitalnu bankarsku grupu Revolut. Njihovi napadi, koji su često uključivali sofisticirane metode hakovanja i socijalnog inženjeringa, izazvali su šokove u svetu sajber-bezbednosti.

Ovo suđenje predstavlja prvu značajnu presudu članovima grupe Lapsus$ i ukazuje na sve veće izazove sa kojima se suočavaju pravosudni i sigurnosni sistemi u borbi protiv sajber-kriminala, posebno kada su u pitanju mladi počinioci sa kompleksnim mentalnim stanjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA