Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova pretnja kroz piratske igre: Lažne VPN ekstenzije ugrožavaju korisnike Chrome i Edge pregledača

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove ekstenzije, namenjene veb pregledačima Google Chrome i Microsoft Edge, instaliraju se neprimetno tokom instalacije piratskih igara

  • 0
Piraterija Foto: Shutterstock

Bezbednost na internetu ponovo je dovedena u pitanje usled nedavnog otkrića istraživača iz kompanije ReasonLabs. Oni su identifikovali novi trend u sajber kriminalu koji koristi piratske kopije popularnih video igara kao sredstvo za distribuciju zlonamernih VPN ekstenzija. Ove ekstenzije, namenjene veb pregledačima Google Chrome i Microsoft Edge, instaliraju se neprimetno tokom instalacije piratskih igara.

Problem leži u tome što korisnici, tražeći piratske verzije igara kao što su Grand Theft Auto, Assassins Creed, The Sims 4, i drugih, nehotice preuzimaju i instaliraju štetne ekstenzije. Ove ekstenzije, poput netSave i netPlus, već su zabeležile milione instalacija pre nego što su uklonjene iz zvaničnih veb prodavnica.

Ove lažne VPN ekstenzije, osmišljene da izgledaju i funkcionišu kao legitimni servisi, zapravo predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost korisnika. One imaju sposobnost da kradu osetljive informacije, manipulišu sa veb zahtevima i čak blokiraju druge ekstenzije koje korisnici već imaju instalirane u svom pregledaču. Ciljajući popularne ekstenzije za povrat novca i kupone, napadači preusmeravaju potencijalni profit na svoje račune.

Ono što ovu situaciju čini posebno opasnom jeste automatska instalacija ovih ekstenzija, koja se odvija bez znanja korisnika. Korisnički komentari u veb prodavnicama potvrđuju da su mnoge od ovih ekstenzija instalirane bez njihove saglasnosti, što dodatno naglašava zlonamernu prirodu ovog problema.

Ovaj slučaj ističe značaj opreza prilikom preuzimanja sadržaja s interneta, posebno iz neautorizovanih izvora. Korisnicima se savetuje da redovno proveravaju instalirane ekstenzije i prate recenzije u veb prodavnicama, kako bi se zaštitili od ovakvih i sličnih pretnji, prenosi Informacija.rs.

U vreme kada su digitalni rizici sveprisutni, ovakvi incidenti podsećaju na važnost informisanosti i odgovornog korišćenja interneta. Sigurnost korisnika zavisi od njihove svesti o potencijalnim opasnostima i proaktivnog pristupa zaštiti sopstvenih digitalnih identiteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA