Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi umovi kojima će upravljati generativna veštačka inteligencija živeće unutar video igara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novo partnerstvo Microsoft Xbox-a i Inworld AI-ja donosi revolucionarno unapređenje dijaloga i interakcije sa NPC likovima u video igrama

  • 1
Baldur's Gate 3 Foto: Baldur's Gate 3/Larina Studios

Nedavno partnerstvo između Microsoft Xbox-a i kompanije Inworld AI obeležava značajan trenutak u svetu video igara. Fokusirajući se na unapređenje NPC-jeva, odnosno non-playable karaktera putem veštačke inteligencije (AI), ova saradnja otvara vrata novim dimenzijama interakcije unutar digitalnih svetova.

Kilan Gibs, suosnivač Inworld AI-ja, ističe da je cilj ove tehnologije omogućiti NPC likovima da se prilagođavaju ponašanju igrača, uče iz interakcija i doprinose stvaranju dinamičnih i "živih" svetova igara. Ovo predstavlja ne samo tehnološki napredak, već i promenu u načinu na koji igrači doživljavaju igre, povećavajući stepen njihovog "uranjanja" u virtuelne svetove.

Ovaj pristup otvara nove mogućnosti za gejming industriju. Dinamički narativi vođeni od strane igrača mogu značajno povećati zainteresovanost za igre i, samim tim, prihode kompanija.

Džon Spicer iz Nvidia-e naglašava važnost veštačke inteligencije u procesu razvoja igara, posebno u kontekstu NPC likova. Tehnologija AI NPC-ja, prema Gibsu, postaje ključni element u kreiranju novih priča, kreativnog izražavanja i inovacija u igrama. Ovo ne samo da otvara prostor za sadašnje igre, već i za one koje tek treba zamisliti.

Baldur's Gate 3 Foto: Baldur's Gate 3/Larina Studios

AI, kako tvrdi Bing Gordon, bivši kreativni direktor Electronic Arts-a, ima potencijal da transformiše kako svet igara, tako i proces njihovog dizajniranja. AI ne samo da omogućava detaljne svetove i složene narative, već i utiče na osnovnu mehaniku igara, povećavajući angažovanost igrača.

Anders Kristoferson iz Bain & Company naglašava da bi prvi značajni uticaj AI-ja mogao da bude u produkciji igara. AI već preuzima neke zadatke u preprodukciji i planiranju sadržaja igara, a uskoro će se proširiti i na razvoj likova, dijaloga i okruženja. U budućnosti, očekuje se da će AI upravljati većim delom procesa razvoja igara, što može dovesti do bržeg lansiranja igara visokog kvaliteta.

Ova tehnološka inovacija takođe signalizira mogućnost većeg uključivanja samih igrača u kreiranje sadržaja, dajući im priliku da oblikuju igre na nove i jedinstvene načine.

Iako AI u gejmingu još uvek predstavlja relativno novi teren, jasno je da će njegova primena doneti značajne promene u načinu na koji igre razvijamo, doživljavamo i igramo. Prema Džulijanu Togeliusu sa Univerziteta u Njujorku, veštačka inteligencija već sada igra ulogu u raznim aspektima razvoja igara, od pomoći u kodiranju do automatizacije testiranja igara.

Partnerstvo između Microsofta i Inworld AI-a predstavlja tek početak onoga što bi moglo biti nova era u svetu video igara, gde AI ne samo da unapređuje postojeće aspekte igara, već otvara potpuno nove mogućnosti za kreativnost i inovacije u gejming industriji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hohoho

    27. decembar 2023 | 16:55

    Već vidim za deset godina borbu za prava npc -ova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA