Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaboravljeni nastavak Tetrisa, Tetris Reversed, ponovo otkriven nakon više od deset godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tetris Reversed uvodi koncept gde su popunjeni i prazni prostori na igralištu sposobni da zamene mesta, čime se igralište doslovce obrće

  • 0

Na nedavno održanom GDC panelu, Aleksej Pažitnov, tvorac Tetrisa, otkrio je prototip igre koji je više od decenije bio zaboravljen. Ova varijanta, nazvana Tetris Reversed, predstavlja jedinstven pristup slavnoj slagalici koja zahteva dublje razmišljanje i strategiju.

Za razliku od klasičnog Tetrisa, gde igrači usmeravaju padajuće blokove kako bi popunili redove i eliminisali ih, Tetris Reversed uvodi koncept gde su popunjeni i prazni prostori na igralištu sposobni da zamene mesta, čime se igralište doslovce obrće. Ova promena se automatski aktivira pod određenim uslovima, dok igrači imaju mogućnost da ručno izvrše do 20 obrtanja.

Kako igra napreduje, eliminisani delovi ostavljaju iza sebe neupotrebljiv prostor, što igralište čini sve užim. Cilj je izdržati što duže i ostvariti visok rezultat, pri čemu obrtanja mogu produžiti trajanje igre ukoliko igrač uspešno očisti sve prepreke.

Vedran Klanac, iskusni programer koji je radio na fizici za Serious Sam 2, razvio je Tetris Reversed 2012. godine u slobodno vreme, po uputstvima Pažitnova, sa Martinom de Rondom, suosnivačem Guerrilla Games, kao posrednikom. Trio je zamislio igru kao deo humanitarnog projekta, ali je rad na njoj stao nakon što je De Ronde završio prodaju Guerrilla kompaniji Sony. Klanac i Pažitnov nikada se nisu sreli lično tokom razvoja igre.

Iako Tetris Reversed nikada nije objavljen, Klanac je završio i arhivirao igrali prototip. Interesovanje za igru ponovo se pojavilo 2017. godine kada je Klanac spomenuo projekat poslovnom razvojniku Vladu Micuu. Tek ove godine, Micu je organizovao panel na GDC-u gde su Klanac i Pažitnov javno demonstrirali i diskutovali o igri.

Klanac je naveo da fokusiranje igre na celokupni ekran približava Tetris Reversed društvenim igrama koje su inspirisale originalni Tetris. Pažitnov je opisao ovu verziju kao "Tetris za ljude sa IQ od 300". Iako možda nikada neće biti zvanično objavljen, originalni Tetris i dalje uživa popularnost uprkos činjenici da postoji već četiri decenije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA