Vreme čitanja: oko 1 min.

Xbox tvrdi da su masovna otpuštanja rezultat "zabrinjavajućeg" nedostatka rasta gejming industrije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživanja pokazuju da je oko 10.500 zaposlenih u gejming industriji otpušteno prošle godine

  • 0
Phil Spencer Foto: Marcel Mźcke / M.i.S. / imago stock&people / Profimedia

Šef Microsoftove gejming divizije, Fil Spenser, otkrio je razloge iza značajnog smanjenja broja zaposlenih unutar kompanije, ističući zabrinjavajući nedostatak rasta u industriji video igara kao glavni razlog. Prema njegovim rečima, ovaj korak je bio neophodan kako bi se izbegle buduće finansijske neizvesnosti.

Microsoft se suočava sa izazovima zbog usporavanja rasta industrije. Zaposleni u Xboxu, Bethesdi i Activision Blizzardu među najviše pogođenima. Početkom godine, Microsoft je najavio otpuštanje otprilike 8% od 22.000 zaposlenih širom divizija Xbox, Bethesda i Activision Blizzard, nakon što je kompanija u oktobru 2023. godine završila akviziciju Activision Blizzarda, stekavši popularne franšize kao što su Call of Duty, World of Warcraft, Diablo i Overwatch.

"Najviše me zabrinjava nedostatak rasta u industriji", izjavio je Spenser. "Kada imate industriju za koju se predviđa da će biti manja sledeće godine, u smislu igrača i dolara, i imate puno javno trgovanih kompanija koje moraju da pokažu rast investitorima, poslovni model postaje izazovan."

Istraživanja pokazuju da je, prema podacima sa sajta videogameslayoffs.com, oko 10.500 zaposlenih u gejming industriji otpušteno prošle godine, dok je u prva četiri meseca 2024. već potvrđeno oko 8.000 planiranih otpuštanja.

Prema izveštaju istraživačke firme Newzoo, globalno tržište igara generisalo je procenjenih 184 milijarde dolara u 2023. godini, što predstavlja rast od 0,6% u odnosu na 2022. godinu, koja je zabeležila pad od 5% na godišnjem nivou. Očekuje se da će tržište igara generisati prihode od 189,3 milijarde dolara u 2024. i da će do 2026. godine narasti na 205,7 milijardi dolara.

Dodatno, u istom intervjuu, naglašena je i promena u ponašanju potrošača nove generacije i sve veći budžeti za igre kao dodatni razlozi za donošenje odluke o širenju Xbox igara na PlayStation i Nintendo konzole, sa ciljem osiguravanja održivog rasta i širenja tržišnog dometa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA