Vreme čitanja: oko 1 min.

Larian kritikuje masovna otpuštanja u gejmingu: "Nijedna od ovih kompanija nije bila u opasnosti od bankrota"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Daus ukazuje na problem suprotstavljenih interesa kod javno trgovanih gejming kompanija, gde briga o ceni akcija dolazi na štetu i igrača i developera

  • 0
Baldur's Gate 3 Foto: Baldur's Gate 3/Larina Studios

Direktor za izdavaštvo u Larian Studios, Majkl Daus, izrazio je oštru kritiku na račun trenutnog stanja u industriji video igara, posebno se osvrćući na nedavne talase masovnih otpuštanja. Na nedavno održanom Game Developers Choice (GDC) događaju, u razgovoru sa Game File, Daus je izjavio da su masovna otpuštanja zapravo mogla da budu izbegnuta, ali da su se desila jer su kompanije jednostavno želele to da urade već duže vreme.

Daus ističe da iako su velike izdavačke kuće složene operacije koje ne mogu brzo da reaguju na nove zahteve ili promene na tržištu, bolje planiranje i rukovođenje bi moglo da spreči najgore od onoga što trenutno vidimo. Izrazio je frustraciju načinom na koji industrija nastavlja sa uobičajenim poslovanjem na događajima poput GDC nagrada ili BAFTA, naglašavajući da bi industrija trebalo da bude ponizna u ovom periodu.

Osim toga, Daus ukazuje na problem suprotstavljenih interesa kod javno trgovanih gejming kompanija, gde briga o ceni akcija dolazi na štetu i igrača i developera. "Nijedna od ovih kompanija nije u opasnosti od bankrota", rekao je Daus, dodajući da su zapravo u opasnosti da naljute akcionare, što je prema njemu sasvim u redu jer je funkcija javne kompanije stvaranje rasta za svoje akcionare, a ne stvaranje srećnog okruženja za zaposlene.

Posebno je pohvalio liderstvo Svena Vinkea, kao i sposobnost Lariana da preduzima rizične poteze neopterećene akcionarima, navodeći to kao glavni razlog uspeha kompanije u poslednjim godinama. Daus je izjavio da, iako će konačna odluka uvek biti na Vinkeu, izlazak na berzu verovatno nikada neće biti korak za Larian, jer bi to bilo suprotno kvalitetu koji pokušavaju da ostvare, što ne bi poboljšalo njihove igre.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA