Vreme čitanja: oko 1 min.

Ubisoft briše The Crew iz biblioteka igrača, postavljajući pitanje da li gejmeri zaista poseduju svoje igre

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici koji su kupili igru tvrde da im nije unapred najavljeno da će Ubisoft ukloniti igru, što neki od njih smatraju vrstom krađe

  • 0
The Crew Foto: Ubisoft

Ubisoft je izazvao kontroverzu u gejming zajednici nakon što je odlučio da sa svoje platforme Ubisoft Connect povuče licencu za pristup The Crew, online trkačkoj igri koja nije operativna od 1. aprila. Igrači su prijavili da ne samo da ne mogu da pristupe igri, već im je i sama licenca za igru uklonjena iz njihovih digitalnih biblioteka.

Korisnici koji su kupili igru tvrde da im nije unapred najavljeno da će Ubisoft ukloniti igru, što neki od njih smatraju vrstom krađe. Naime, kada su pokušali da pokrenu igru, dočekala ih je poruka da pristup igri više nije moguć.

The Crew je igra koja zahteva stalnu internet konekciju i bez aktivnih servera, koji su ugašeni istog dana kada je igra povučena iz prodaje, igra praktično ne nudi nikakav sadržaj. Iako ova promena utiče samo na originalnu igru, a ne i na njene naslednike, The Crew 2 i The Crew Motorfest, situacija postavlja pitanje o pravima korisnika digitalnih proizvoda.

Ubisoft je prilikom najave gašenja servera nudio povrat novca korisnicima koji su igru kupili neposredno pre odluke, ali je većina igrača koji su igru posedovali duže vreme ostala bez te mogućnosti. Neki od njih su planirali da naprave privatne servere kako bi nastavili sa igrom, što sada nije izvodljivo.

Ovaj incident ilustruje širi problem u vezi sa kupovinom i korišćenjem digitalnih dobara. Iako korisnici plaćaju proizvode misleći da su stekli vlasništvo nad njima, uslovi korišćenja, kao što je to slučaj sa Ubisoftom, jasno pokazuju da to nije slučaj.

Filip Tremblej, direktor za pretplate u Ubisoftu, nedavno je izjavio da će se igrači vremenom "naviknuti na to da ne poseduju" svoje igre, što mnogi smatraju problematičnim stavom u industriji digitalnih igara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA