Od beznačajne igrice došao do 16 milijardi dolara: Ovaj čovek je najveći genijalac Silicijumske doline (VIDEO)

Mask je danas "težak" 16,6 milijardi dolara i dok za neke magove Silicijumske doline možemo da kažemo da su uspeh doživeli preko noći, kod njega to baš i nije slučaj

  • 0

Ilon Mask je jedan od najzanimljivijih genijalaca iz Silicijumske doline, a mediji obožavaju njegove dve kompanije - Tesla Motors i SpaceX. Njihova vrednost konstantno raste i u budućnosti bi mogle da transformišu saobraćajnu industriju, a ovo je njegova priča.

Najveći vizionar današnjice dobio dozvolu za gradnju vozova budućnosti: Prelaziće 350 km za 29 minuta!

Mask je danas "težak" 16,6 milijardi dolara i dok za neke magove Silicijumske doline možemo da kažemo da su uspeh doživeli preko noći, kod njega to baš i nije slučaj, piše "Time".

Ovo je njegovih osam inovativnih poteza koje je povukao pre nego što je postao milijarder.

Stvorio je i prodao svoju video-igricu sa samo 12 godina

Radilo se o svemirskoj pucačini imena "Blastar" za koju verovatno niste ni čuli osim ako zaista pažljivo niste pratili industriju ranih osamdesetih. Maska su odmalena zanimali računari, a programiranjem je počeo da se bavi sa samo devet godina.

Uglavnom, 1984. je u BASIC-u stvorio video-igricu čiji je izvorni kod prodao za 500 dolara i to je bio njegov prvi poslovni potez. Tvrdi da se radi o "beznačajnoj igri koja je i dalje bolja od Flappy Birda".

Radio je kao čistač kotlarnice u pilani

Nakon što je 1988. napustio Južnu Afriku, Mask je radio gomilu bezveznih poslova u Kanadi. Prema biografiji, koju je napisala Ešli Vens, Mask je radio na farmi svog rođaka u Valdeku, a u Vankuveru je naučio da koristi motornu testeru.

Foto: Tanjug/AP

Kada je posetio zavodu za zapošljavanje, tražio je najbolje plaćeni posao, a radilo se o čišćenju kotlovnice u jednoj pilani. Radilo se o 18 dolara po satu (solidna satnica u 1989.), ali i groznom i napornom poslu koji je uključivao nošenje zaštitnog odela, puzanje i zavlačenje u uske prostore i lopatanje otpada na izuzetno visokim temperaturama.

Vešto "izmuljao" stažiranje u banci

Nakon što se s bratom Kimbalom vratio u Kanadu, braća su počela da proučavaju preduzetnike sa kojima su želeli da se upoznaju i telefonski putem ih kontaktirali pozivajući ih na ručak. I dok bi neki na ove neželjene pozive reagovali negativno, Mask je imao sreću i stupio je u kontakt s Piterom Nikolsonom iz Bank of Nova Scotia koji je bio impresioniran njegovom inicijativom.

Kada ih je upoznao, Nikolson je bio toliko oduševljen Maskom da mu je postao mentor i ponudio letnje stažiranje u banci za 14 dolara po satu.

Da dodatno zaradi, prodavao je računare iz svoje studentske sobe

Tokom pohađanja Univerziteta Kvins u Ontariju, Mask je imao unosan posao sa strane. Prodavao je delove i sastavljene računare, a "kancelariju" je imao u studentskoj sobi. Sastavljao je konfiguracije kolegama s faksa u zavisnosti od njihovih potreba.

- Ako njihovi računari nisu radila ili su imali virus, popravljao bih ih. Znao sam da rešim svaki problem - opisao je Mask svoja iskustva.

Stanarinu je plaćao tako što je svoju kuću pretvorio u klub

Foto: Wikimedia/Maurizio Pesce

Nakon što se 1992. prebacio na Univerzitet u Pensilvaniji, Mask je kvalitetno iskoristio svoje preduzetničke instinkte. S prijateljem se uselio u kuću bratstva. Tokom nedelje bi učili, ali tokom vikenda bi kuća postajala klub. Preciznije, točionica alkohola. Prekrili bi prozore vrećama za smeća, a Mask koji nikada nije bio veliki ljubitelj alkohola (povremeno votka i Cola), ostajao bi trezan kako bi stvari držao pod kontrolom. Održavao bi žurke i naplaćivao ulaz.

- Tako sam plaćao studiranje. U jednoj noći bih zaradio dovoljno za mesečnu stanarinu - rekao je Mask. Štaviše, znao je da čak nagovori vlastitu majku Maje da radi na ulazu.

Napustio faks i započeo vlastiti startup

Iako je pred njim bila sjajna akademska budućnost, Mask je odustao od daljeg studiranja i zaključio da se veća zarada krije u internetu. Ispisao se s fakulteta i 1995. godine s bratom pokrenuo Zip2, kompaniju koju bismo najpreciznije mogli da opišemo kao online ekvivalent žutim stranicama. Kako bi započeli biznis, on i njegov brat iskoristili su 28.000 dolara s očevog računa.

Milioner je postao četiri godine kasnije

On i njegov brat 1999. prodali su Zip2 kompaniji Compaq koja je bila vodeći proizvođač PC sistema, sve dok ih 2002. nije preuzeo HP. Radilo se o iznosu od 307 miliona dolara, a Maskovi su na račun sačuvali 22 miliona.

A onda je počeo pametno da ulaže

Nedugo nakon prodaje Zip2, Mask je investirao vlastitih 12 miliona dolara i postao jedan od osnivača X.coma koji je zamišljen kao budućnost internet bankarstva. Ranih 2000-ih, X.com se spojio sa suparničkim Confinityjem i dve kompanije pretvorile su se u novu koja je nosila naziv PayPal.

Kao većinski deoničar, Mask je nakon mnogo navlačenja maknut s mesta izvršnog direktora, a PayPal je u julu 2002. prihvatio ponudu eBaya iako se Mask tome protivio. Radilo se o iznosu od 1,5 milijardi, a Mask je postao bogatiji za 180 miliona dolara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA