VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Uređaji koji prepoznaju lica će postati uobičajena pojava

- Tehnologija prepoznavanja lika predstavlja sposobnost računara da detektuju o kojoj se osobi radi na osnovu karakterističnih crta lica - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović je ove nedelje u svojoj kolumni pisao o tehnologiji prepoznavanja lica i na koji način bi sve ona mogla da olakša i promeni našu svakodnevicu. U nastavku pročitajte ovonedeljnu kolumnu predsednika kompanije Comtrade.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Ne postoji svest o osnovnim merama zaštite od zloupotrebe interneta!

"Tehnologija prepoznavanja lika predstavlja sposobnost računara da detektuju o kojoj se osobi radi na osnovu karakterističnih crta lica. Viđali smo to često u filmovima, a već neko vreme postoje i praktične primene dostupne široj publici, pre svega za prijavu na računare i mobilne uređaje. Nekoliko modela koje sam imao priliku da koristim ovaj posao obavljaju dobro, ali nisu dovoljno precizni pošto koriste prednju kameru i softver koji „tumači“ dvodimenzionalnu sliku. Nešto su bolji rezultati koje postiže skener Kinekt kontrolera za video igrice, ali je njegova primena ograničena relativno velikim dimenzijama. Čini se, međutim, da je došlo vreme u kome će prepoznavanje lica postati uobičajena pojava. 

Kako to znamo? Jednostavno, jedan od glavnih tehnoloških trend setera, američki Epl, nedavno je predstavio novi model telefona koji koristi napredni senzor za trodimenzionalnu detekciju oblika lica. Odranije znamo da bezmalo svako novo rešenje koje oni ponude tržištu ubrzo postaje standard koji zatim svi koriste. Zanimljivije je pitanje praktične primene ovog modula na mobilnim i drugim uređajima, kao i nova softverska rešenja koja će koristiti njegove mogućnosti.

Foto: Promo

Prva i najočiglednija prednost je dodatna bezbednost podataka, kao i udobnost aktiviranja uređaja bez potrebe za kucanjem lozinki. Očekuje se isto tako da će kreatori video igrica pronaći način da svoje proizvode obogate detaljima koji koriste prepoznavanje lika - od kreiranja originalnih avatara, do upravljanja elementima igara. Komunikacija je takođe oblast gde bi se moglo naći mesta za ovu tehnologiju, a već smo videli kako izgledaju animirane ikonice za prikaz emocija. Nazire se čak i primena u medicini, kao pomoć ljudima sa poremećajem prepoznavanja lica bliskih osoba. Naravno, biće mnogo prostora i za inovativne primene koje još ne možemo ni da zamislimo.

Prepoznavanje lica sa sobom nosi i neke negativne konotacije,pre svega vezane za mogućnost neželjenog nadzora i zloupotreba od strane hakera. Epl za svoje rešenje tvrdi da je otporno na zamke poput podmetanja fotografije vlasnika. Budući da su mnogi zainteresovani da ispitaju krajnje granice mogućnosti novog ajfona, verujem da ćemo ubrzo znati koliko su pomenute tvrdnje tačne."

Daljinac

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA