≫ 

Stigao je HDMI 2.1 - sve što morate da znate o novom standardu koji će promeniti način na koji gledamo TV i igramo igre

Upravo je predstavljen novi HDMI standard, pogledajte kako će on uticati na sve kablove i televizore u vašoj kući

  • 0

HDMI Forum predstavio je HDMI 2.1 standard za video kablove i konekcije prošlog novembra, a to znači da uskoro stižu uređaji koji će ga podržavati.

Trenutni televizori i konzole neće biti obuhvaćeni novim standardom dobar deo ove godine, ali pre nego što krenete u potragi za novim kablovima, ovo je sve što morate da znate:

Brži, bolji 4K

HDMI 2.1 standard je brži nego HDMI 2.0 - u pitanju je treutna konekcija koju koriste moderni kućni uređaji z azabavu. Novi standard će skoro utrostručiti brzinu prenosa podataka na 48Gbps u poređenju sa standardnih 18Gbps.

Primera radi, to znači da će HDMI 2.1 moći da izađe na kraj sa 4K videom do 120 frejmova po sekundi.

Omogućen 8K

Foto: Tanjug/AP

HMDI 2.0 je bio prvi pravi korak koji je dao vetar u krila 4K videu. HDMI 1.4 podržavao je 4K rezoluciju do 30 frejmova po sekundi, ali HDMI 2.0 4K 60fps je postavio standard za gledanje 4K sadržaja na 4K televizorima.

HDMI 2.1 preskače 30 frejmova po sekundi za 8K (7.680 x 4.320p) i odmah nudi znatno višu rezoluciju od 60 frejmova po sekundi.

Tehnički, novi standard može da podrži i 10K rezoluciju, ali ona tehnički još nije definisana dalje od 10.000 horizontalnih piksela.

Sudeći po HDMI Forumu, svega 400.000 8K televizora će biti proizvedeno u 2018. i skoro svi će bit idostupni saom u Kini, tako da ima još dosta vremena pre nego što 10K zaživi.

Novi kablovi i uređaji

Foto: Freeimages/bury-osiol

U televizore, medija uređaje i gejmerske konzole će morati da bude ugrađen HDMI 2.1, umesto da to bude omogućeno softverskim apdejtom, kako bi mogli da ga koriste.

To znači da ga trenutni uređaji neće imati i u pitanju je novi standard za hardver koji će biti predstavljan od 2018. godine.

HDMI 2.1 će zahtevati i nove kablove koji će biti obeleženi kao Ultra High Speed HDMI kablovi i koji će funkcionisati kao stariji HDMI kablovi i koristiti HDMI A, C i D konektore ( (standard HDMI, mini HDMI i micro HDMI).

Dobra vest je i da će HDMI 2.1 uređaji moći da rade sa 2.0 kablovima prilikom puštanja 4K sadržaja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA