VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Veštine za budućnost

Kada sam prošli put pisao o digitalnoj ekonomiji, naglasio sam da će intelektualna svojina, znanja, veštine i kreativnost kojima ljudi raspolažu biti jedina realna vrednost u budućnosti

  • 0
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje Foto: Pixabay

Razlog leži u tome što će manuelne poslove obavljati mašine - bilo da se radi o fizičkom radu, analizi i obradi podataka ili različitim proračunima.

Tome mora da bude prilagođen i školski sistem koji, nažalost, u većini zemalja sveta kod mladih upravo guši kreativnost, maštu i širi spektar veština i povezanih znanja. Tome mora da se prilagodi i svaki pojedinac tako što će poraditi na sopstvenom usavršavanju.

5 načina na koje programiranje može da pomogne vašem detetu da uspe u životu

Šta je, dakle, to što svako od nas može da uradi i na čemu bi trebalo da insistiramo u vaspitanju naše dece ako želimo da ih pripremimo za budućnost?

Izveštaji i analize kompanija kao što je "Gartner" govore nam da će rast veštačke inteligencije stvoriti mnogo više zanimanja nego što će ih ukinuti. Problem je što ta zanimanja još uvek ne postoje, a za njih moramo da se pripremimo. Sigurno je da će računarska pismenost, odnosno sposobnost razumevanja i korišćenja široke palete softverskih alata, biti osnovni preduslov.

Foto: Promo

Određeno poznavanje programiranja, makar i u osnovama, svakako je plus, a neki čak tvrde da će biti neophodno za radna mesta budućnosti. Fleksibilnost, sposobnost brzog prilagođavanja na promene i široku paletu najrazličitijih veština mnogi stavljaju na prvo mesto.

Uz to ide i preduzetnički duh, spremnost za osmišljavanje i sprovođenje ideja. Interno preduzetništvo već sada se pokazalo kao dobra politika u kompanijama koje ga gaje, jer zaposleni više nisu slepi izvršioci, već aktivni učesnici u kreiranju strategije firme. Za to je potrebno da svako ima sposobnost komunikacije, da razume marketing i razvija sebe kao svojevrstan "brend".

Kritičko razmišljanje, logika, sposobnost razumevanja kompleksnih problema, spremnost na suočavanje sa preprekama, uporan rad na njihovom prevazilaženju i izostanak straha od donošenja odluka i do sada su bile osobine koje su činile vrhunske stručnjake. U budućnosti će se te osobine podrazumevati. Zbog toga moramo da ih razvijamo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA