≫ 

5 funkcija iz prvog Androida koje koristimo i dan danas

Vreme ih nije pregazilo

  • 0

Prva komercijalna verzija Androida pojavila se 23. septembra 2008. godine. Novi operativni sistem dolazio je samo sa jednim telefonom i bio je to HTC Dream.

I dok Android 1.0 nije mnoge funkcije bez kojih sada ne možemo da zamislimo svoj život, imao je nekoliko koje i dan danas koristimo.

Ovo je bio prvi telefon sa Androidom na svetu, a njegove mogućnosti su bile daleko od onih koje danas imaju smartfoni

Android Market (sada Google PlayStore)

Printskrin: Youtube/Android

Šta bi Android uređaj bio bez prodavnice aplikacija? Iako je Android 1.0 dolazio sa mnoštvom već instaliranih aplikacija, mnogo njih je i falilo.

Na primer, ako ste želeli da odgledate neki video fajl, morali ste da skinete aplikaciju sa marketa jer Android još nije imao tu mogućnost u sebi.

Na samom početku, Android Market je imao samo 13 aplikacija u ponudi, i svew su bile besplatne.

Kada je Google otvorio Android Market developerima koji su sami mogli da ih postavljaju, taj broj skočio je značajno. Ipak, do kraja 2008. godine bilo je samo 200 aplikacija.

Sinhronizacija

Foto: Pixabaz.com

Nekada su kontakti bili sačuvani isključivo na SIM kartici. Kada biste kupili novi telefon, zamenili biste SIM karticu iz jedno gu drugi i učitali sačuvane kontakte jer čuvanje u cloudu tada baš nije bila opcija.

Čak i danas, Android i dalje može da vam čuva kontakte na SIM kartici, ali većina ljudi se odlučuje za "moderan" način i prebacuje ih Google kontakte kako bi ih automatski skinuli na nov telefon.

Sinhronizacija se možda čini nebitnom, ali predstavlja temelj modernih aplikacija za smartfone.

Organizacija aplikacija

Foto: Telegraf

Jedna od ključnih razlika između Androida i rivala, i tada i sada, jeste kontrola korisnika nad organizacijom skinutih aplikacija.

Za razliku od Appleovog iOS-a, koji je u vreme Androida 1.0 samo nabacivao ikonice na home screen bez ikakve organizacije, Android aplikacije su imale kakav takav red.

Kada biste instalirali novu aplikaciju, ona je bila smeštana u takozvanu fioku za aplikacije. U pitanju je bilo prilično elegantno rešenje da vam home screen ne bude u neredu.

A unutar same fioke, aplikacije su bile poređane po imenu, pa ste lakše mogli da ih pronađete.

SMS i MMS

Foto: Pixabay.com

Do dolaska Androida 1.0, korisnici su već bili upoznati sa SMS i MMS servisima jer su ih imali i obični telefoni.

Za razliku od Androida koji ih je podržavao, Apple kao da nikada nije čuo za MMS jer originalni iPhone nije podržavao ovu tehnologiju sve do 2009. godine i modela 3GS.

Tek tada su korisnici iOS-a dobili mogućnost da šalju slike prijateljima.

Notifikacije

Foto: Milena Đorđević

Iako gotovo svaki telefon ima notifikacije, Androdi se razlikovao po dve stvari - padajućem meniju i status baru.

Status bar nam je uvek bio u vidnom polju i davao informacije o propuštenim pozivima ili porukama, kao i notifikacijama iz aplikacija. Zbog toga niste mirali da tražite da li neka apliakcija ima crveni kružić iza sebe - kao što ste to morali na iPhoneu.

Sve u svemu, Android je imao savšren sistem notifikacija od prvog dana, i malo toga se promenilo do sada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA