≫ 

Čovek koji je osmislio robotske senzorske ruke otkriva šta nam donosi budućnost tehnologije

Razlika između digitalnog i analognog sveta se konstantno menja i tehnologija posaje nalik ljudima, izjavio je Bernd Gombert za Telegraf.rs portal

  • 0

Bernd Gombert je odgovoran za dizajn i razvoj mehaničkih delova koji se koriste u robotici. Jedna od najintersantnijih primena je kod visookosetljivih robotskih ruka koje se korsite prilikom operacija.  Ovo omogućava hirurzima da putem senzora upravljaju robotskim rukama, čime se postiže preciznost i veća učinkovitost u odnosu na dosadašnje tradicionalne medicinske metode.

Foto - Ilustracija: Profimedia

Bernd je takođe zaslužan za mehanički dizajn delova prvog robota u svemiru, a u svojoj biografiji ima preko 180 internacionalnih patenata i veliki broj prestižnih nagrada za inovaciju i doprinos tehnološkom razvoju.

Često govori o integraciji čoveka i mašine i u tom smeru vidi dalji razvoj tehnologija.

- Razlika između veštačkog tj. digitalnog i analognog , prirodnog sveta se konstantno menja i diskusija o time će se nastaviti narednih sto godina.

 Ljudi misle da je vreme implementiranja delove mašina u naše telo daleka budućnost, koja neće skoro stići. Međutim, već sada vidimo prve primere toga. Ukoliko imate problema sa sluhom, koristićete slušni apart koji će Vam pomoći da bolje čujete. To je primena integracije čoveka i mašine. Sledeći korak je novo oko,  ruka ili srce.  - izjavio je Bern Gomber.

Njegovi dosadašnji pronalasci se zasnivaju na ideji da tehnologija treba da bude inteligentna poput čoveka i da inženjeri treba da se pridržavaju ovog principa prilikom razvoja novih tehnologija.

Istakao je da budući stručnjaci mehatronike, koja predstavlja integraciju mehanike, elktronike i softvera moraju prvo da savladaju osnovne principe matematike, fizike i ostalih bazičnih prirodnih nauka kako bi bili sposobni da osmisle nove revolucionarne tehnologije.

( Telegraf.rs/ A. Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA