≫ 

Prvi put uključen superkompjuter koji radi sve kao ljudski mozak: Otkriće mnoge misterije naučnicima (VIDEO)

Ovaj računar oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga

  • 6

Veliki kompjuter koji je dizajniran tako da oponaša ljudski mozak spreman je da bude uključen nakon 12 godina rada na ovom projektu i uloženih 15 miliona funti.

Kako je naveo londonski Indipendent, "SpiNNaker" (Spiking Neural Network Architecture) ne komunicira slanjem velikih informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže. Upravo ovo ga razlikuje od tradicionalnih računara.

Ovaj računar oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga, tako što u isto vreme šalje male količine informacija na različite destinacije.

Na ovaj računar se čekalo 12 godina; Foto: Printskrin Youtube/US Sciencetech

- Napravili smo u suštini mašinu koja više radi kao mozak, a ne tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo. Krajnji cilj projekta je oduvek bio milion jezgara u jednom računaru za primenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu, sada smo to postigli, što je fantastično - rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru.

"SpiNNaker" je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, ali će i ovako pružiti uvid bez presedana u to kako funkcioniše ljudski mozak, navodi Indipendent.

Prema Farberovim rečima, "SpiNNaker" će pokretanjem izuzetno velikog broja simulacija moći da pomogne naučnicima da otkriju neke tajne funkcionisanja ljudskog mozga.

Pogledajte video koji otkriva kako ovaj računar izgleda

(Telegraf.rs/Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poop

    3. novembar 2018 | 16:01

    Super kompic hmm podseti me na neki od Terminator delova!?Dali su filmovi naucne stvarnosti ustvari vec realnost bili tad a da ni mi sami nismo znali??

  • Akica Art

    3. novembar 2018 | 17:34

    Dakle tehnokratija napreduje svaki dan! Ne zam sta cemo sa sobom i decom da radimo, ukoliko krene cipovanje i taj pakao kao na zapadu. Cetrdesetih smo imali 1. Tehnokratski film, eeeeej!!!! Pripremaju nas ocigledno za to i to duuuugooo, zatosam uzasnuta 😥

  • DRagutin

    3. novembar 2018 | 15:08

    Judgment day...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA