0

Evo kako da najlakše prebacite svoja dokumenta i fotografije sa telefona na PC i delite ih sa prijateljima bez gubitka kvaliteta

Polako, ali sigurno, razvoj tehnologije je znatno promenio način na koji svoje fajlove skladištimo i delimo sa drugima.

Telefon; Smartfon, WiFi
Foto: Pixabay.com

Donedavno smo fotografije, tekstualne dokumente, video zapise i slične sadržaje čuvali isključivo u računarima. Kad god bi se ukazala potreba da nešto od navedenog podelimo sa prijateljima, rodbinom ili kolegama, fajlove smo snimali na optičke diskove (CD ili DVD) ili USB fleš memoriju.

Polako, ali sigurno, razvoj tehnologije je znatno promenio način na koji svoje fajlove skladištimo i delimo sa drugima.

S obzirom na to da fotografije danas pretežno snimamo mobilnim telefonima, u njima ih najčešće i čuvamo. Sada već zastareli način za deljenje fajlova, putem CD-a, DVD-a ili USB fleš memorije zamenile su brojne aplikacije za instant razmenu poruka, kao što su Viber, WhatsApp, Facebook Messenger i druge. Ovo je čuvanje i deljenje fotografija i dokumenata učinio jednostavnijim i bržim, ali ne i bezbednijim i sveukupno boljim.

Pre svega, mobilni telefoni ne predstavljaju dovoljno bezbedno mesto za čuvanje fotografija i drugih važnih fajlova. U slučaju da izgubite mobilni telefon, ispustite ga u vodu ili se pokvari, ostaćete bez onog najvrednijeg – dragih fotografija koje ne možete ponovo da snimite, dokumenata do kojih ne možete ponovo da dođete… Vaš računar ili eksterni hard disk znatno su pouzdaniji „magacini“ za trajno čuvanje podataka, a ne treba zaboraviti ni brojne Cloud servise o kojima smo takođe pisali.

Foto: Pixabay.com

Kada je deljenje fotografija u pitanju, vredi napomenuti da apsolutno sve popularne aplikacije za instant razmenu poruka primetno smanjuju kvalitet poslatih fotografija. Naime, aplikacije ove vrste koriste internet vezu za prenos podataka, a smanjenjem kvaliteta se redukuje i veličina fotografija, u memorijskom smislu.

Na ovaj način se manje angažuje internet konekcija na vašem telefonu, što rezultuje sporijim trošenjem megabajta iz tarifnog paketa, dok se istovremeno štede i serveri koji opslužuju pomenute aplikacije. Dakle, ukoliko želite da nekome pošaljete fotografiju, a pritom želite da sačuvate njen kvalitet (rezoluciju, oštrinu, boje, kontrast, dinamiku…), nemojte to činiti pomoću aplikacija za dopisivanje.

Kopiranje fotografija sa telefona na računar i obrnuto

Ukoliko ste imali prilike da fotografije prenosite sa USB fleš memorije na računar i obrnuto, a sigurni smo da jeste, onda ni prenos fotografija iz telefona u računar za vas neće biti ništa novo, jer se obavlja na isti način. Mi ćemo u ovom primeru koristiti TESLA Smartphone 9.1 Lite, zbog činjenice da je u Srbiji vrlo popularan među korisnicima.

Pomoću USB kabla koji fabrički dolazi uz TESLA Smartphone 9.1 Lite, povežite telefon na slobodan USB priključak na računaru.

Nakon toga, na telefonu otvorite panel sa notifikacijama, tapnite na „Android System“ i uverite se da je aktiviran Transfer files režim, kao što je prikazano na slici ispod.

Foto: Promo

Nakon nekoliko trenutaka, računar će prepoznati telefon i ponašaće se kao da ste upravo priključili dobro poznatu USB fleš memoriju. Drugim rečima, kada na računaru otvorite „This PC“ (Windows Explorer), vaš telefon će biti prikazan kao prenosiva memorija, s time što će ikonica asocirati na telefon – baš kao što možete da vidite na slici ispod.

Foto: Promo

Foto: Promo

Dva puta kliknite na ikonicu telefona kako biste pristupili njegovoj internoj memoriji, a potom otvorite stavku Internal shared memory da biste videli sadržaj koji se nalazi u telefonu.

Da biste pristupili fotografijama koje ste snimili kamerom telefona, otvorite folder po imenu DCIM, a potom i folder Camera. Sada bi na ekranu trebalo da vidite fotografije snimljene kamerom (u našem primeru ih ima ukupno šest).

Foto: Promo

Foto: Promo

INFO: Neke druge fotografije, poput onih koje sto dobili putem emaila ili Vibera, ne nalaze se u DCIM folderu. Njih ćete pronaći u folderima kao što su Downloads, Viber, Pictures i sl.

Možete da kopirate samo pojedine fotografije, a možete i sve odjednom. Naš predlog je da uvek kopirate sve fotografije odjednom pa da nakon toga iz računara obrišete one koje vam nisu potrebne. Na ovaj način ćete ceo proces obaviti znatno jednostavnije.

Da biste označili sve fotografije odjednom, na tastaturi istovremeno pritisnite tastere CTRL i A (CTRL+A). Sada na bilo koju od označenih fotografija kliknite desnim tasterom i izaberite Copy.

Foto: Promo

Sada samo smanjite (minimizujte) prozor u kojem je prikazan sadržaj telefona. Dakle, nemojte zatvarati ovaj prozor, već ga samo smanjite jer, ako biste ga zatvorili, kopiranje ne bi bilo moguće.

Nakon toga, u računaru kreirajte folder u koji želite da smestite fotografije iz telefona. Mi smo, za potrebe ovog primera, na desktopu kreirali folder pod nazivom „Slike iz telefona“.

Otvorite folder u koji želite da smestite fotografije. Kliknite desnim tasterom na belu površinu foldera i odaberite opciju Paste. Sada će početi proces kopiranja fotografija koji može potrajati od nekoliko trenutaka do nekoliko desetina minuta – u zavisnosti od broja i veličine fotografija koje kopirate. Kada se proces kopiranja završi, u izabranom folderu ćete videti svoje fotografije.

Foto: Promo

Foto: Promo

To bi bilo to. Ukoliko želite, sada možete da obrišete fotografije iz telefona i na taj način oslobodite dodatni prostor u memoriji. Takođe, na vama je da odlučite da li ćete fotografije čuvati isključivo u računaru ili ćete ih prebaciti na spoljni hard disk, Cloud ili slično, kako biste ih dodatno osigurali.

Na isti način fotografije možete da prenosite i sa računara na telefon, a isto važi i za muziku i dokumenta, odnosno za bilo koju vrstu fajlova.

Podelite fotografije sa prijateljima bez gubitka kvaliteta

Sigurni smo da ne bismo pogrešili kada bismo rekli da ste danas bar jednu fotografiju poslali nekom putem Vibera, WhatsAppa, Facebook Messengera ili slične aplikacije. Svi mi to svakodnevno radimo.

Ranije u tekstu smo napomenuli da ovakav način deljenja fotografija dovodi do degradacije njihovog kvaliteta. Sada je vreme da vam otkrijemo i kako da šaljete svoje fotografije, a da one sačuvaju svoj originalni kvalitet (oštrinu, kolorit i rezoluciju). Jednostavno je – fotografije šaljite email-om ili ih otpremite na neki Cloud servis, a prijateljima pošaljite link za preuzimanje.

Aplikacije za instant razmenu poruka smanjuju kvalitet fotografija jer ih tako čine memorijski manjim, pa zbog toga nisu pogodne za razmenu kada želite da pošaljete ili dobijete fotografiju što boljeg kvaliteta. S druge, strane, email ne utiče na fajlove koje šaljete, tj. ne kompresuje ih ni na koji način pa samim tim ne degradira njihov kvalitet, osim u situacijama kada to eksplicitno želite radi bržeg transfera.

(Telegraf.rs/Bojan Milojković)

Tagovi: Android, bojan milojkovic, Smartfon, telefon, Tesla

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

5 načina na koje će novi Snapdragon procesor promeniti telefone u 2019.

Prosti trikovi uz pomoć kojih ćete zapamtiti veoma komplikovane šifre

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Zbunjujuća tehnologija

Evo zašto je veoma loša ideja da u svoje ruke uzmete tuđ telefon

Skriveno podešavanje na telefonu značajno može da produži trajanje baterije ako ga isključite

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: IT UGAO - Proroci digitalne ekonomije

Bivši radnik Facebooka otkriva kako izgleda biti crni zaposleni u ovoj društvenoj mreži

Najpoznatiji srpski brend sada donosi revoluciju u vaš dom - upoznajte potpuno novi Tesla svet bele tehnike

Pročitajte preslatko pismo koje Microsoft šalje novorođenoj deci svojih zaposlenih

5 Android telefona sa najgorim imenima svih vremena

Nove tehnologije za budućnost poslovanja: Kompanija Comtrade System Integration obeležila početak rada u BiH (VIDEO)

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: IT UGAO - Nova vizija prevoza!

Neko je seo i izračunao koliko ekrana na telefonu se slomi svakih sat vremena - i brojka je zapanjujuća

Black Friday je najbolje vreme za šoping u iSTYLE-u!

Glasine tvrde da Apple radi na "jeftinom" proizvodu - evo šta bi moglo da bude u pitanju

Pogledajte koji smrtni greh predstavlja svaka društvena mreža (INFOGRAFIKA)

Otišao je da kupi novi iPhone kadom prepunom kovanica i teškom 350kg - pogledajte kako se sve završilo (VIDEO)

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Dogledna budućnost tehnologije!

Mark Zakerberg naredio je svim zaposlenima da koriste samo Android telefone jer ga je razbesnela izjava šefa Applea

Amazon napokon odabrao, ne jednu, već dve lokacije za svoje novo sedište - pogledajte koliko radnika će dobiti posao i koliko će biti plaćeni

Aliexpress je za jedan dan zaradio preko 30 milijardi dolara, a ovo su bile stvari koje su ljudi najviše kupovali

Šta je GPS, a šta A-GPS? Da li se korišćenje navigacije u romingu dodatno naplaćuje?

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Miris veštačke inteligencije

Panel BIZIT pokušao da odgovori na pitanja koja zanimanja će nestati, a koja nova će se pojaviti: Budućnost je u IT-ju, jer živimo u vremenu gde je sve IT

Zamenio sam svoj stari iPhone 6 za iPhone XR - da li sam zažalio?

Google je nasumično počeo da deli novac srećnim korisnicima, evo kako da proverite da li ste među njima

Apple je nekada bio veliki inovator, a sada vam samo naplaćuje rentu - evo koliko se biznis model kompanije promenio u proteklih nekoliko godina i kako bi budućnost mogla da izgleda

iPhone XR je zadao ozbiljnu lekciju Android telefonima - da li će uspeti da je savladaju?

Prvi put uključen superkompjuter koji radi sve kao ljudski mozak: Otkriće mnoge misterije naučnicima (VIDEO)

Apple više neće otkrivati jednu veoma bitnu stvar u vezi sa svojom zaradom

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Robot nastavnik

Niko ne može da provali šta je ovaj novi emodži, ali mislimo da napokon imamo odgovor

Završena je jedna od najvećih IT konferencija u regionu- Sinergija18 (VIDEO)

Lovac na vanzemaljce se penzionisao: Ovaj satelit je pronalazio planete poput zemlje kao od šale, a sada mu je nestalo goriva

ICT Hub je održao prvu Corporate Inovation konferenciju

Čovek koji je osmislio robotske senzorske ruke otkriva šta nam donosi budućnost tehnologije

Evo koliko dana moramo da radimo u Srbiji, a koliko u drugim zemljama - da bismo zaradili za iPhone XS

Koje su zaista bolje: Bluetooth ili obične slušalice sa kablom?

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Leteća paranoja

Evo koliko često i kada tačno morate da restartujete svoj telefon, tablet, laptop ili PC

Konferencija o testiranju softvera kompanije Comtrade Digital Services u Dablinu privukla je preko 180 učesnika iz 30 zemalja

Zašto je blockchain toliko važan i kako će promeniti naš život u narednih 10 godina?

/
<% galerijaAlt  %>