≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vozili smo najnoviji model Hyundai Elantre i otkrivamo zašto njen dizajn pomera granice

Vreme čitanja: oko 4 min.

Restilizovana Elantra 2019 svojim novim naglašenim dizajnom izaziva emocije, dok istovremeno pruža doživljaj sofisticirane i unapređene vožnje primenom Hyundai SmartSense tehnologije

  • 1

Poboljšanja enterijera i eksterijera uneta su u model Elantra 2019, kako bi se zadržao njen emotivni karakter u dizajnu, uz uključivanje pristupačnih i željenih funkcija. Poklopac motora, prednji blatobrani, rešetka, farovi i zadnja maska, prtljažnik i zadnja svetla redizajnirani su kako bi pružili privlačnu i samopouzdanu sliku. Na zadnjem delu vozila, registarska tablica premeštena je na donju masku kako bi se dodatno istakla nova linija vozila.

PERFORMANSE MOTORA

Elantra dolazi sa motorom 1.6 litara snage 127 KS koji pruža 150 Nm obrtnog momenta. Moguće je odabrati ručni ili automatski menjač sa 6 stepeni prenosa zavisno od želje kupca.

Model koji možete videti u videu imao je ručni menjač jer kao što smo naveli vozač može izabrati onu što mu više odgovara tako da sam se ja odlučila za manuelnu varijantu koja meni više leži.

Foto: Promo

SIGURNOST

Vrhunske SmartSense sigurnosne funkcije su ugrađene u Elantru 2019. Većina ovih funkcija uključena je na SEL nivou opreme i naviše, što znači da su sada dostupni na 75% Elantra linija. SmartSense sigurnosne funkcije nisu samo "šminka" ovog automobila već vam stvarno mogu spasiti život ako se nađete u nekoj od ovih situacija. Meni su ove sigurnosne funkcije tokom vožnje stvarno bile od neverovatne koristi.

- Pomoć u izbegavanju čeonog sudara (Forward Collision-Avoidance Assist) je funkcija dizajnirana da pomogne u uočavanju i nadziranju vozila ispred, te da upozori vozača na mogućnost sudara.

Ova funkcija, kao i ostale sa kojima ću vas upoznati, sigurno će vam sačuvati glavu u uslovima vožnje sa smanjenom vidljivošću. Magla, kiša, sneg samo su neki od fatora kada se najčešće dešavaju saobraćajne nesreće. Uz pomoć ovog sistema na vreme ćete znati kada neko vozilo usporava ispred vas ili je zaustavljeno.

Na jednoj od deonica na auto - putu od Rovinja do Opatije naišla sam na gustu maglu pred jednu od naplatnih rampi. Vidljivost je bila jako loša. Sistem je odmah reagovao, detekotovao je zaustavljeno vozilo i pokrenuo automatsko kočenje.

- Pomoć pri održavanju u traci (Lane Keep Assist) je funkcija, koja detektuje traku kojom se vozilo kreće i može uticati na položaj volana ukoliko vozilo skrene iz svoje trake pri brzini većoj od 40 km/h.

Kada se trake gotovo ne vide u uslovima jake magle ova funkcija je od krucialnog značaja za svakog vozača jer vas automobil alarmila svaki put kada izađete iz trake a niste za to dali svetlosnu signalizaciju.

Foto: Promo

- Funkcija koja povećava budnost vozača (Driver Attention Alert) reaguje na obrasce vožnje u umornom stanju te zvučno i vizuelno upozorava vozača preko instrument table.

Idealna funkcija za sve vozače koji često prelaze velike kilometraže a nisu uvek u mogućnosti da stanu i odmore malo.

- Pomoć za siguran izlaz iz vozila (Safe Exit Assist) daće upozorenje putnicima da se iza približava drugo vozilo i da možda nije bezbedno otvoriti vrata i izaći iz vozila.

Ova funnkcija me je baš obradovala jer je veoma korisna za porodice sa malo većom decom pa su prestali da za njih koristite dečju bravu. Deca u tom prelaznom uzrastu često, bez razmišljanja i gledanja, otvore vrata i izlete iz automobila pa je ova funkcija idealna ne samo za njih već i za sve one vozače kojima je ova vrsta fokusa mala boljka.

- Pomoć pri izbegavanju sudara sa detekcijom pešaka je tehnologija, koja objedinjuje korišćenje prednjeg radara i kamere kroz fuziju senzora za pomoć u otkrivanju vozila ili pešaka, te upozorava vozača na potencijalni sudar. Ako vozač ne reaguje kako bi izbegao sudar, sistem može u određenim okolnostima primeniti kočenje u nuždi.

Dodatne funkcije Smart Sense Safety uključuju:

Funkciju Blind-spot upozorenje o sudaru, uz upozorenje na saobraćaj koji se odvija sa zadnje strane vozila i funkciju pomoći kod promene trake kretanja (Blind-Spot Collision Warning with Rear Cross-Traffic Alert and Lane Change Assist).

Ukoliko imate mogućnosti da sebi priuštite ovu opciju ja vam je toplo preporučujem jer ja sam bila oduševljena ovim dodatkom.

Jedan od mojih najvećih strahova tokom brže vožnje na auto-putu je da tokom prestrajanja u mrtvom uglu neću videti motoristu. Upravo ova opcija alarmira vozača kada mu se bilo koja vrsta vozila približava sa zadnje strane iz mrtvog ugla i na taj način čuva vašu i glavu drugih vozača.

Foto: Promo

INFOZABAVA SLEDEĆE GENERACIJE: AUDIO / VIDEO / NAVIGACIJA (AVN) 5,0 SA HD PROTOKOM

Elantra 2019 pojavljuje se s Hyundaiovom novom generacijom info-zabavnog sistema AVN 5.0. Ovaj sistem ima unapređeni procesor, kao i 8-inčni ekran naspram 7-inčnog ekrana koliko je bio kod posljednje generacije Elantre. Korištenje tjunera s AVN 5.0 je brzo i lako, jer su AM iFM kanali sada dostupni na jednom ekranu.

Elantra je dostupna s pogodnostima kao što su Infinity Premium Audio sa Clari-Fi, Apple CarPlay, Android Auto i bežičnim punjenjem pametnog telefona.

NAGRADE

Dobila je brojna priznanja uključujući najnoviju IIHS Top Safety Pick Plus za model iz 2018. Pored kvaliteta, pouzdanosti i karakteristike America’s Best Warranty, JD Power IQS nedavno je dodelio kompaniji Hyundai treće mesto u visoko cenjenoj studiji o kvalitetu. Elantra se proizvodi u pogonu Ulsan, Južna Koreja.

Foto: Promo

ZAKLJUČAK

Svojim elegantnim stilom, sportsko-dinamičnom linijom i mnoštvom funkcija, Elantra se usuđuje da ide dalje od onoga što se očekuje od automobila ove klase. Mislilo se o svakom detalju kako po pitanju estetike isto toliko i na ono najvažnije - a to su sigurnost i bezbedednost samog vozača. Ja sam uživala tokom vožnje usudi se i ti da probaš.

(J. Milivojević/jovana.milivojević@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    8. februar 2019 | 16:07

    Hyundai je relativno mlada marka automobila, ipak ogromnim koracima je sustigla najjače evropske marke poput VW-a i sl. Elantra je ekstra automobil, bez raznoraznih gluposti, ima sve što treba da ima jedan savremen automobil, a pre svega ima kvalitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA