≫ 

San Francisko je postao prvi grad u SAD koji je zabranio kontroverzni sistem praćenja građana

Biće zanimljivo videti da li će i drugi gradovi razmisliti o sličnoj odluci

  • 1

Zakonodavci u San Francisku izglasali su zabranu koja se tiče korišćenja tehnologije za porepoznavanje crta lica.

San Francisko je nakon ove odluke postao prvi grad u SAD koji je zabranio korišćenje ove tehnologije.

Priotm, svi planovi za kupovnu bilo kakave opreme za nadziranje prvo moraju da budu odobreni od strane gradske administracije.

Svi koji se protive ovoj meri tvrde da se na taj način ugrožava bezbednost ljudi i otežavaju napori za borbu protiv kriminala.

Kamera, Nadzor, Spijunaza, Spijuniranje

Foto: PIxabay.com

Sa druge strane, svi koji podržavaju ovu odluku veruju da je sistem nepouzdan i sklon greškama, pogotovo kada su u pitanju žene ili osobe tamnije puti.

- Ovom odlukom San Francisko je stavio do znanja da je tehnologija za nadzor nekompatibilna sa zdravom demokratijom i da njegovi stanovnici zaslužuju da imajuu glas u vezi sa visokotehnološkim tehnikama nadzora, izjavio je Met Kejg iz Američke unije za građanske slobde.

Novi zakon donešen je većinom (8-1), a očekuje se da će zvanično stupiti na snagu nakon drugogo glasanja koje je zakazanom za 7 dana.

Nova pravila se neće odnositi na bezbednosne mere koje su postavljene na San Francisko aerodromu i luci, pošto su za njih zadužene federalne agencije, a ne lokalne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA