Prva "Twitter knjiga“ na svetu „izdata“ je u Srbiji: Ovako bi izgledali tvitovi srpskog vojnika tokom Prvog svetskog rata

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ objavila je prvu "Twitter knjigu“ na svetu

  • 0
Twitter, Telefon; Smartfon, Tech Foto: Pixabay.com

Reč je o štampanoj verziji naloga „@1918nadSrbijom“ na društvenoj mreži Twitter, koji je biblioteka pokrenula povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i velikih događaja koji su prelomili sudbinu srpskog naroda – proboja Solunskog fronta, oslobađanja Srbije i stvaranja nove države.

Autor knjige je zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke dr Adam Sofronijević. Knjiga se sastoji od tvitova, a tvitovi su zapravo razmišljanja i aktivnosti imaginarnog učesnika proboja Solunskog fronta, anonimnog redova Timočke divizije Druge armije.

- Mi danas imamo jedan dualizam – digitalna i štampana knjiga, i večite su rasprave šta je pozitivno, šta je negativno. U našem svetu ništa nije crno ni belo. To smo želeli da pokažemo ovom knjigom – da niti telefoni 'ne tope mozak', ali da je potrebno, na jedan određeni način pristupiti materiji, posebno, tim velikim, važnim temama. Nadam se da smo uspeli, bar po Twitter nalogu, koji je imao nepodeljeno pozitivne reakcije - rekao je Sofronijević.

Tviter, Twitter Logo Foto: Pixabay.com

Kaže da je reč o novom konceptu, koji je osmišljen pod pretpostavkom da su internet i Twitter postojali i 1918. godine i da srpski vojnik, kao što bi danas neko, sa vojne vežbe ili sa fronta, objavljivao sadržaje i komunicirao. Knjiga je napisana na dva pisma – ćirilici i latinici.

- Velika količina materijala koja je korišćena na ovom Twitter nalogu, potiče iz pretražive biblioteke. Glavna prednost je da vi, kad ukucate 'Solunski front', izađu vam sve stranice na kojima se te reči pojavljuju - objasnio je Sofronijević i pozvao sve zainteresovane da pogledaju pretraživu digitalnu biblioteku.

Dr Sofronijević je dodao da su interakcije stranih medija na ovaj novi koncept pozitivne, kao i kolega iz evropskih biblioteka.

(Telegraf.rs/Rts.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA