≫ 

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Znanje na dohvat ruke

Čini mi se da živimo u vremenima koja su sjajna za usvajanje novih znanja. Ako želite da se usavršavate u omiljenom hobiju, da steknete neku novu veštinu ili da se prekvalifikujete za zanimanja budućnosti, dovoljno je da posetite YouTube i pronađete mnoštvo video snimaka koji za cilj imaju edukaciju i razmenu znanja među entuzijastima

  • 0
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija Foto: Pixabay

Jednom kada iscrpite ono što nude YouTube i slični besplatni portali, možete se pretplatiti na neki od komercijalnih edukativnih servisa.

Pojedinačni kursevi - koji obuhvataju više desetina sati video snimaka, korak-po-korak uputstva i štampane materijale - koštaju svega nekoliko stotina dinara.

U većini slučajeva postoji standardni cenovnik sa višim cenama, ali se redovno promovišu akcije koje nude ogromne popuste. Uz malo strpljenja, možete pronaći kurs koji vas interesuje po veoma povoljnoj ceni.

Najpoznatiji ovakvi sistemi su Udemy, Coursera,edX, Udacity i Lynda, a tu su i desetine alternativnih servisa. Zanimljivo je da većinu kurseva na ovim portalima kreiraju nezavisni pojedinci. Sistem je jednostavan – svako ko poseduje određeno znanje i pripremi onlajn kurs, može da se prijavi i ponudi svoje edukativne materijale.

Veselin Jevrosimovic Tech Foto: Promo

Deo zarade od prodatih kurseva uzima sistem, a veći deo ide autoru. To je ujedno i dobra ideja za dodatne prihode za sve koji svoje veštine umeju da prenesu drugima i imaju vremena da osmisle kurs. 

Onlajn kursevi pokrivaju sve - od kulinarstva i svih vrsta umetnosti, preko marketinga, dizajna, računovodstva i poslovnih veština, do programiranja, korišćenja softverskih alata i servisiranja hardvera.

Naravno, ponekad zasićenost sadržajima i ogroman broj izvora informacija mogu da postanu problem. Teško je odlučiti se za najbolji način za sticanje znanja putem interneta, proceniti da li se isplati ulaganje u komercijalne edukativne servise i odvojiti korisno od nekorisnog, bitno od nebitnog.

Na žalost, jedini način je da probate i na osnovu sopstvenog iskustva procenite koji metod učenja najviše odgovara vašem senzibilitetu i navikama. Pomoći će i preporuke prijatelja kojima verujete ili komentari korisnika na portalima. U svakom slučaju, najvažnije je da se odvažite i počnete da koristite ogromnu prednost koju nude edukativni sadržaji na internetu.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA