Meksički fizičar rešio je problem star 2.000 godina koji će nam doneti bolje i jeftinije kamere

Otkriće koje je zaista revolucionarno

  • 5
Kamera, Fotografija, Objektiv Foto: Pixabay.com

U pitanju je problem koji pogađa i najskuplje objektive - centar kadra je oštar kao žilet, ali uglovi i ivice uvek izgledaju malo mekše.

Ovaj problem je postojao hiljadama godina kod optičkih uređaja, i mnogi su mislili da je nerešiv - sve dok fizičar iz Meksika nije razvio formulu koja bi mogla da uvede revoluciju u način na koji se objektivi i sočiva prave.

Na papiru, sočivo od zakrivljenog stakla bi trebalo da usmeri sve zrake svetlosti koji kroz njega prolaze ka jednoj meti koja se naziva fokalna tačka.

Ali stvari ne funkcionišu tako u stvarnom svetu.

iPhone, Kamera, Fotografija Foto: PIxabay.com

Međutim, stvari bi uskoro mogle da se promene zahvaljujući Rafaelu Gonzalesu. Nakon meseci rada, on je uspeo da osmisli zaista neverovatnu jednačinu koja pruža rešenje za ovaj problem.

Iako je ova formula verovatno zbunjujuća za obične ljude, proizvođači objektiva u njoj vide tačan plan za dizajniranje objektiva koji će pružati 100 odsto oštre slike.

Nije bitno koje veličine je objektiv, materijal od kog je napravljen ili za šta će biti korišćen, ova jednačina će izbaciti tačne brojeve koji su potrebni da on bud eoptički savršen.

Formula neće samo unaprediti fotoaparate, već i mikroskope i teleskope i samim tim omogućiti nova otkrića.

Zahvaljujući njoj, proizvođači će moći da prave prostije objektive koji će biti jeftiniji, ali će nuditi poboljšan kvalitet slike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    8. avgust 2019 | 18:14

    nisam znao da su ljudi imali kamere pre vise hiljada godina..kapiram da su imali problem samo oko toga kako da zapale vatru sa drvetom i kamenom i dal su uglovi slika sa kamere ostri ili ne 🤷🏽‍♂️

  • KimDzong

    8. avgust 2019 | 17:14

    Formula nikad nije bila veliki problem,izrada je problem?😀

  • Deki

    8. avgust 2019 | 23:55

    Ja imam Canon iz 246 godine, model jesuslive4eva, stvarno su ivice manje oštre od centra slike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA