≫ 

Ovako se slao e-mail pre 35 godina

Trebalo je računar, preko ogromnog modema, povezati na telefonsku mrežu, a potom uspostaviti vezu pozivajući broj okretanjem brojčanika telefona

  • 2
Slanje mejla 1984

Printskrin: YouTube/ThamesTv

Slanje imejla danas je sasvim normalna, svakodnevna stvar koja se odvija u samo nekoliko klikova. Nekada, međutim, to uopšte nije bio ni jednostavan posao.

Britanski kompjuterski stručnjaci Pet i Džulijan Grin, koji su 1984. bili u prilici da koriste modem i prvobitnu internet vezu, testirali su brzinu "elektronskog slanja poruka putem telefonske linije".

Naime, britanska televizijska mreža Thames Television je na svom YouTube kanalu objavila snimak iz svoje emisije o kompjuterima "Database" iz 1984. godine, korak po korak, objašnjava tadašnji postupak slanja elektronske pošte.

Da bi se to izvelo trebalo je Prestel računar, preko ogromnog modema, povezati na telefonsku mrežu, a potom uspostaviti vezu pozivajući broj okretanjem brojčanika telefona.

Kada je veza, konačno, uspostavljena, korisniku bi se "javila" mrežna usluga Micronet 800. Micronet je bio rani servis za pružanje informacija putem Prestel kompjuterske mreže, koji je u Velikoj Britaniji funkcionisao 70-ih i 80-ih godina XX veka.

Budući da današnji URL tada nije bio ni u najavi, Džulijan Grin je u emisiji objasnio da je svaka stranica koju bi korisnik hteo da otvori bila je posebno numerisana, a do nje se dolazilo unošenjem njenog broja. Potom je Pet demonstrirala kako se šalje elektronska poruka, koju je poslala voditeljki emisije.

Prapočeci interneta nam danas možda izgledaju smešno, ali je činjenica da bez njih ovaj snimak ne bismo gledali na YouTube-u, niti bismo imali Facebook i Instagram, a ni ovaj članak ne bismo čitali onako kako ste ga upravo pročitali.

Video: Kako izgleda javno čitanje hejt mejlova i komentara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA