≫ 

Zna šta radi: Putin i dalje ne odustaje od Windowsa XP

Windows XP je izašao još 2001. godine, poslednju veliku nadogradnju dobio je 2008, a poslednji rok za zvaničnu Microsoftovu nadogradnju istekao je u aprilu 2014.

  • 6
Vladimir Putin za kompjuterom Foto: Profimedia/TASS

Na zvaničnim fotografijama iz kancelarije predsednika Rusije Vladimira Putina Ruski portal Open Media je uočio jedan prilično zanimljiv detalj (koji se može videti i na našoj fotografiji).

Na desktopu njegovog kompjutera, uz slike Moskovskog kremlja, prilično jasno se ističe plavi taskbar u dnu ekrana, pa je dodatnom analizom brzo utvrđeno da Putin i dalje koristi prilično zastareli operativni sistem Windows XP.

Windows XP je izašao još 2001. godine, a poslednju veliku nadogradnju u obliku Service Pack-a 3 dobio je 2008. godine. Poslednji rok za zvaničnu Microsoftovu podršku i bezbednosnu nadogradnju istekao u aprilu 2014. godine.

Windows-xp1 Printscreen: Windows XP

Tokom 2017. godine stigle su još dve manje zakrpe, ali se i pored toga, Windows XP danas smatra prilično nebezbednim operativnim sistemom.

Fotografije Vladimira Putina za računarom sa Windowsom XP objavila je njegova pres služba. Na njima se vidi da Putin na najmanje dva računara ima instaliran ovaj OS, u svojoj kancelariji u Kremlju i u rezidenciji Novo-Ogarjovo nedaleko Moskve.

Prvi čovek Odeljenja za internet bezbednost ruske vlade je, na pitanje novinara, potvrdio prisustvo Windowsa XP na obe lokacije.

France Ukraine Peace Talks Foto: Tanjug/AP

Windows XP je poslednji Microsoft-ov OS koji je dobio dozvolu za instaliranje na računare ruskih vladinih agencija. Windows 10 trenutno sme da se koristiti samo na računarima koji nemaju pristup državnim tajnama i osetljivim podacima. Rusija ima plan da do kraja sledeće decenije zameni sav hardver i softver američkih kompanija sopstvenim.

Putin je, inače, poznat po svojoj skepsi prema Internetu, pa je zbog toga ranije ove godine naredio i da se Rusija osposobi za potpuno isključivanje sa ostatka svetske mreže. Ruski predsednik, takođe, ne koristi ni pametne telefone, pa je moguće i da mu računari sa Windowsom XP nisu pruključeni na internet, što bi ipak moglo da ih učini nešto bezbednijim.

Video: Putin otišao u divljinu sibira da sam u planini proslavi rođendan

(Telegraf.rs/Bug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    18. decembar 2019 | 15:36

    Па шта!? И ја имам ХП! Није луд да га шпијунирају са десетком!

  • Dr. za rock and roll

    18. decembar 2019 | 16:14

    Ja cim sam instalirao novi odmah sam dobio virus--plavi ekran- - A nikada virus do tada nisam dobio jer sam uvek imao dobar a onda im poverovao da mi netreba i da mi je dovoljan njihov...... Sve rade samo da kupujes novo svake 3-4 godine..--

  • karaman

    18. decembar 2019 | 17:41

    Windowsi imaju prozore za spijuniranje jos od 95-tice, al ajde. Jedino sto sad vise ni ne pokusavaju da sakriju, pa je sad ociglednije nego sto je bilo ranije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA