≫ 

Spremate podrum ili čistite tavan? Digit je pravi robot za to!

U svojim "rukama" može da nosi kutije težine do 18 kilograma, a njegovi konstruktori tvrde da može da se koristi za različite namene

  • 1
Digit Robot Foto: Agility Robotics

Američka startap kompanija Agility Robotics zvanično je pustila u prodaju svog "dvonogog" robota pod imenom Digit, a prvi kupac, koji je pazario čak dva komada, je poznati proizvođač automobila kompanija Ford.

Digit je humanoidni robot veličine nižeg odraslog čoveka, sposoban da se autonomno kreće u svom okruženju, i to uz pomoć LIDAR-a (engl. Light Detection and Ranging, LIDAR - Svetlosna detekcija i klasifikacija) i drugih senzora.

U svojim "rukama" može da nosi kutije težine do 18 kilograma, a njegovi konstruktori tvrde da može da se koristi za različite namene (logistika, prenos tereta, skladištenje, industrijska inspekcija). Kompanije koje se odluče za njegovu upotrebu, međutim, moraće same da saznaju za šta je Digit sve sposoban i koliko dobro može da upravlja tim poslovima.

Digit je u stanju da neke operacije obavlja autonomno, ali ne i da se lako prilagodi novim sredinama.

Kako tvrdi direktor Agility Robotics-a Damjan Šelton, robot ima veliki potencijal da bude od koristi u širokom spektru industrija i delatnosti.

"Odličan je za premeštanje stvari u skladištu i kancelariji. Također može da radi u fabrici ili na gradilištu", kaže on.

Digit Robot Foto: Agility Robotics

Na pojedine tvrdnje da bi Digit mogao da bude upotrebljen i kao oružje, Šelton ističe da neće dozvoliti da se robot bude naoružan nikakvim smrtonosnim ili nesmrtonosnim oružjem.

Međutim, robot je sposoban za nošenje oružja koje može da se koristi, na primer, za uništavanje improvizovanih eksplozivnih naprava.

Digit se, za sada, proizvodi u veoma malom broju primeraka, a Agility Robotics planira da tokom 2020. proizvede još 20 do 30 robota.

Digit Robot Foto: Agility Robotics

Video: Ja sam super beba! A ovo je moj verni robot

(Telegraf.rs/The Verge)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA