• 2

5 dana za telefone, 1.000km za električne automobile: Stižu najsavršenije superizdržljive baterije?

Sledeći izazov predstavaljaju pripreme za početak proizvodenje, što je ogroman posao budući da su mnogi pokušaji konstruisanja boljih baterija od onih kakve imamo danas završavali u laboratorijama

  • 2

O litijum-sumpornim baterijama piše se i priča već nekoliko godina unazad, ali bi njihovo poslednje izdanje zaista moglo da zavredi veću pažnju. Istraživači sa australijskog Univerziteta Monaš uspeli su da konstruišu, kako su je nazivali, najsavršeniju litijum-sumpornu bateriju do sada.

Prema njihovim tvrdnjama, litijum-sumporna baterija standardnih dimenzija ima dovoljno kapaciteta da napaja pametan telefon punih pet dana. Litijum-sumporni akmulator, napravljen ovom tehnologijom, mogao bi električnom automobilu da omogući autonomiju veću od 1.000 kilometara (621 milja).

Naučnici, takođe, ističu da je negativan uticaj ovih baterija na okolinu manji nego kod drugih, dok je cena proizvodnje "ekstremno niska".

Ključno za uspešan nastanak ovih baterija bilo je izmeniti veze između čestica unutar sumpornih katoda, kako bi lakše mogle da izdrže veća opterećenja bez smanjenja kapaciteta, piše Engadget.

Sledeći izazov predstavaljaju pripreme za početak proizvodenje, što je ogroman posao budući da su mnogi pokušaji konstruisanja boljih baterija od onih kakve imamo danas završavali u laboratorijama.

Međutim, izgleda da je tim sa Univerziteta Monaš tome bliži nego iko drugi. Nemački Institut Fraunhofer je već uspeo da proizvede baterije, dobije patent za njih i otpočne njihovo testranje. Prva testiranja u električnim automobilima biće održana u Australiji kasnije ove godine.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Cika Velja

    Postoji i sijalica koja ne moze da pregori...ali gde se zaturila???

  • SRBIN

    Nista od toga... To ce zavrsiti u laboratoriji i tu se prica zavrsava.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima