• 0

Revolucionarno: Naučnici napravili živog robota sposoban da se sam regeneriše

Ovo dostignuće naučnici smatraju revolucijom u nauci, jer takve "žive" mašine mogu da budu korisne na mnogo načina, od čega je najznačajnija njihova primena na polju unapređenja zdravlja ljudi i njihove dugovečnosti

  • 0

Naučnici su uspeli da naprave prvog živog robota koji ima sposobnost samozaceljivanja. Ovi roboti su nazvani ksenoroboti, po afričkoj kandžastoj žabi (Xenopus laevis), čije matične ćelije koriste za obnavljanje. Oni su toliko sitni (manji su od milimetra) da mogu da se kreću kroz ljudski organizam neometano. Ovi sićušni roboti mogu da hodaju i plivaju i rade u grupama, a sposobni su da prežive bez hrane i do nekoliko nedelja.

U pitanju su "potpuno novi oblici života" poručuju sa Univerziteta u Vermontu, koji je istraživanje sproveo u saradnji sa Univerzitetom Taftsa.

Matične ćelije su nespecijalizovane ćelije koje imaju sposobnost da se razviju u drugi tip ćelije. Istraživači su žive matične ćelije izvadili iz embriona pomenute žabe i ostavili ih da se inkubiraju, a onda su ćelije isečene i preoblikovane u specifična tela koja je dizajnirao superkompjuter – što je rezultiralo stvaranjem oblika kakvi nikad ranije nisu viđeni u prirodi, piše CNN.

Ćelije su počele da rade same: ćelije kože su se povezale i formirale strukturu, dok su ćelije mišića srca omogućile robotu kretanje. Osim toga, ksenoroboti imaju sposobnost samozaceljivanja. Kada su naučnici "secnuli" jednog od njih, on se regenerisao i nastavio da se kreće.

- Ovo je živa mašina. Ona nije ni tradicionalni robot, niti vrsta životinje u pravom smislu te reči. Ovo je potpuno novi životni oblik: živi, programski organizam - jedan od vodećih istraživača sa Univerziteta u Vermontu Džošua Bongard.

Ovi roboti izgledaju kao sićušne mrve pokretnog roze mesa i nisu nimalo slične klasičnim robotima, a mogu da postignu mnogo veće stvari od njih. Oni mogu da se iskoriste za veliki broj zadataka, između ostalog i za vojne operacije. Mogu biti upotrebljeni za čišćenje radioaktivnog otpada, sakupljanje mikroplastike u okeanima, unošenje lekova u ljudski organizam i za još mnogo toga.

Osim pomenutih praktičnih stvari, ksenoroboti mogu da pomognu naučnicima da nauče više o biologiji ćelija, a to otvara vrata budućim unapređenjima na polju ljudskog zdravlja i dugovečnosti.

Ovi organizmi imaju sopstveni izvor hrane u naslagama lipida i proteina, što im omogućava da prežive i bez hrane, ali ne mogu da se razmnožavaju i evoluiraju. Njihov životni vek može se povećati u okruženju bogatom hranljivim materijama.

(Telegraf.rs/V. T.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima