• 3

"Svet sutrašnjice": Kako su futuristi 1989. zamišljali život u 2020. godini?

Pored predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, još tada se pretpostavljalo da će se 2020. godine ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva

  • 3

Veoma zanimljiv arhivski snimak BBC-ijeve emisije iz 1989. otkriva kako su ljudi pre trideset godina zamišljali tehnologiju u domovima 2020. Reč je o emisiji Svet sutrašnjice (Tomorrow’s World), emitovanoj od 1965. do 2003, koju je vodila Kristin Meknolti, prognozerka tehnologije, autorka dve knjige o budućim tehnološkim dostignućima.

U isečku iz njene emisije predviđa šta će sve imati domaćinstva našeg doba. Iako su neke od ideja, poput iščezavajućih zidova i prozora, još neostvarene, Meknolti i njene kolege su uspeli puno toga da pogode. Na primer, da ćemo puštati muziku u svojim domovima glasovnom naredbom iz svojevrsne zvučne biblioteke. Spravice kao što su Amazon Alexa i Google Home pružaju tu mogućnost.

Druga pretpostavka koja se obistinila jeste da će nam se svetla u domovima automatski paliti i gasiti u zavisnosti od toga u kojoj smo prostoriji. Lanac prodavnica nameštaja IKEA je 2019. lansirao kolekciju različitih uređaja koji mogu da se kontrolišu pomoću iPhone-a ili glasom, uključujući Wi-Fi sijalice i roletne koje su podešene da se otvaraju čim ustanete.

Ono što nismo uspeli da osmislimo do sada jesu digitalni zidovi, koji bi mogli da iščeznu, kao i prozori čija bi okna postala tanja ili deblja u zavisnosti od toga da li nam je potrebna privatnost ili želimo da Sunce grane u naš dom. Futuristi iz emisije su, čak, pretpostavili da će zidovi imati sposobnost da emituju filmove i da u kući neće biti utičnica, već da ćemo svoje uređaje puniti prislanjenjm na zid.

Prema rečima voditeljke Kristin Meknolti, glasovnom naredbom bismo mogli da pretvorimo prozor u zid i obratno, da ga dekorišemo kako mi to želimo, ili da od zida obrazujemo ekran TV-a ili računara, piše Euronews Living.

Pored svojih predviđanja o tehnologiji koju ćemo primenjivati u domovima, Meknolti je još tada uvidela da će se do 2020. godine ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva u korist obnovljive energije, koja je 2018. imala udeo od 18 odsto u celokupnoj konzumaciji energije u Evropskoj Uniji.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf.rs/N.I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tetovirana stvarnost

    Na žalost tehnologija je zloupotrebljena odavno eno čujem u švedskoj neke kompanije su svojim zaposlenima već ugradili čip u ruku! Da da dobro ste pročitali čip u sred ruke da bi ih kontrolisali šta kupuju i koliko i gde troše i koliko troše, tako ih drže na lancu!!! Niko neće u svemir i nigde kako su to futurolozi zamišljali u tim vremenima, negi će svima biti nametnuto i naređeno da ubace neki čip što ne znaju i za šta sve služi pa da ih i ubiju na kraju ko u filmu nekom! Eto boljeg života u inostranstvu eto i čip dolazi i kontrola uma i populacije, eto njima katoličke vere nigde veze sa Bogom i pravom verom zato i udaraju na srbe i na PRAVOSLAVLJE jer jedino srbi i pravoslavlje može držati balans na planeti da tehnologija ne pojede ljude na kraju!

  • Boki

    Ono što niko nije predvideo 1989. a nastalo je samo nekoliko godina kasnije je masovna upotreba mobilnih telefona i interneta, kao i njihova povezanost. U odnosu na 1989. to je najvažniji tehnološki napredak. Tako i danas mi možemo zamišljati 2050. na razne načine, ali već za 5 godina se može dogoditi revolucija u polju energetike recimo i onda to potpuno promeni svet kakav poznajemo na način koji ne možemo nikako da zamislimo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima