• 4

Ovaj materijal budućnosti je milion puta tanji od dlake, a 200 puta je jači od čelika

Naučnici su se uortačili sa velikim kompanijama kako bi prototipi od grafena našli praktičnu primenu u njihovim proizvodima

  • 4

Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje neverovatne snage i mnoštva potencijalnih načina upotrebe, a sada su istraživači iz Evrope objavili prvo uputstvo za njegovu proizvodnju. Knjigu u kojoj su opisani načini za pravljenje grafena sastavio je konzorcijum „Graphene Flagship“, koji čine predstavnici nekoliko univerziteta i kompanija.

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljenika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milion puta od dlake, 200 puta je jači od čelika, teži je od dijamanta i provodi elektricitet i toplotu bolje od ostalih materijala.

Fleksibilnost i elastičnost ovog materijala odlike su zbog kojih on može biti koristan u mnogim industrijama, u aeronautici, istraživanju svemira, medicini, energetskoj industriji i elektronici.

Konzorcijum osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja finansira Evropska unija, sa budžetom većim od milijardu evra.

Ovaj tim istraživača se nada da će uputstvo pomoći budućim proizvođačima da se bolje upoznaju sa ovim materijalom koji ima potencijal da revolucionarizuje mnoge grane industrije. U sastavljanju uputstva od 500 stranica učestvovalo je 70 istraživača, piše Euronews.

- To je opširna knjiga koja opisuje mnoge od nekoliko najvažnijih načina za proizvodnju grafena i drugih dvodimenzionalnih materijala - kaže Mar Garsija Hernandez, koja je učestvovala u sastavljanju priručnika.

„Graphene Flagship“ se u decembru uortačio sa velikim evropskim kompanijama, kao što su Airbus, Fiat-Chrysler Automobiles, Lufthansa Technik, Siemens, ABB i mnoge druge kako bi prototipi napravljeni od grafena bili praktično upotrebljeni u njihovim proizvodima.

(Telegraf.rs/V. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    Znaci da je nevidljiv!! Kad ga vec tako uporede sa dlakom 😁😁. Ko je lud ovdje sad

  • Predator

    Od takvog materijala je sačinjen glock pistolj

  • Predator

    Pa od takvog materijala je sačinjen Glock pištolj ili sličnog

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima