• 0

Ovi "neindentifikovani leteći roboti" će u bliskoj budućnosti spašavati živote

Autonomna "flota" od 16 M-Blocks robota je u stanju da izvodi razne zadatke, kao što su slaganje, postavljanje u liniju, gradnja različitih struktura, praćenje strelica i svetla prema zadatim uzorcima

  • 0

Laboratorija za računare i veštačku inteligenciju Masačusetskog tehnološkog instituta, posle šest godina od nastanka prvog M-Blocks robota, napravila je njegovu znatno pametniju i spretniju verziju 2.0.

Ti čudini roboti sada mogu međusobno da komuniciraju i da koriste sistem sličan barkodu za međusobno prepoznavanje. Autonomna "flota" od 16 M-Blocks robota je u stanju da izvodi razne zadatke, kao što su slaganje, postavljanje u liniju, gradnja različitih struktura, praćenje strelica i svetla prema zadatim uzorcima.

U unutrašnjosti strukture svake modularne robotske kockice nalazi se zamajac koji se okreće brzinom od 20.000 obrtaja u minutu, koristeći ugaoni moment sile kada se zamajac zakoči. Na na svakoj stranici su stalni magneti koji omogućavaju robotima da se "spajaju" jedan sa drugim, prevrću, skaču, penju i spuštaju vertikalno. A mogu da rade i još raznih zanimljivih stvari...

Naučnici poručuju da će u budućnosti za velike verzije ovakvih robota moći da nađu brojne korisne primene, kao što je izrada privremenih stepenica za penjanje na krov, ili za spuštanje u podrum prilikom spasilačkih operacija nakon nesreća i prirodnih katastrofa.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima