Japansko dete-robot "vrišti" i "pravi face" kada ga udari struja

Programiran je tako da vizuelno pokazuje osećaj bola, sa ciljem da se testira da li je moguće stvoriti veštačku inteligenciju sa sposobnošću empatije

  • 0
Dete Robot

Printscreen: YouTube/Hisashi Ishihara

Grupa istraživača sa Univerziteta u Osaki stvorila je hiperralistično dete-robota, sposobnog da reaguje na bol izazvan strujom direktno na kožu.

Robot pod imenom Afeto u stanju je da uzdiše i utrne "od bola" kada se kroz njegovu veštačku kožu pusti električna struja.

Programiran je tako da vizuelno pokazuje osećaj bola, sa ciljem da se testira da li je moguće stvoriti veštačku inteligenciju sa sposobnošću empatije.

Još jedan od razloga za zbog kojih su naučnici Afeta programirali za brzu reakciju na bol je da bi mogli da razviju brz i jednostavan način da prepoznaju da li bi njihovom robotu pomoćniku mogao da se dogodi kvar ili prestanak rada.

A to znači da bi robot, ako je zadužen za dizanje i transport teških tereta, na primer, mogao da se oglasi "gunđanjem" ili "zategnutim" izrazom lica kada je predmet koji nosi previše težak za njega ili neposredno pre nego što će da se pokvari.

Kratak signal upozorenja, kakvi postoje kod današnjih mašina, je lako ignorisati, dok bi zvuk koji izražava osećaj bola izazvao bržu i saosećajniju reakciju ljudi, smatraju japanski naučnici.

Afeto je u razvoju od 2012. godine, a osim osećaja bola, sposoban je i da pokazuje različite facijalne ekspresije i da reaguje na dodire, smejući se i praveći različite grimase.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA