≫ 

Roboti od tečnog metala postaju stvarnost: Kinezi stvorili leguru budućnosti koja pluta po vodi

Da bi smanjili njegovu gustinu, u leguru su umešali sitne staklene mehuriće veličine 75 mikrometara napunjene vazduhom

  • 0
Terminator 2, Tečni metal Ilustracija / Printscreen: YouTube/Illustrated Fiction

Kineski naučnici su otkrili da se pomoću tečne legure metala manje gustine mogu izrađivati lagani egzoskeleti i roboti koji menjaju oblik.

Legure tečnih metala, kao i živa koja ima najnižu tačku topljenja (minus 38,8 stepeni Celzjusa), ne postaju čvrste na sobnoj temperaturi. One se tope na nižoj temperaturi od pojedinih metala od kojih su izrađene.

Đing Liu i njegove kolege sa pekinškog Univerziteta Cinghua stvorili su sličan materijal mešanjem čistog galijuma i indijuma, odnosno leguru tečnog metala koja ima tačku topljenja na 15,7 stepeni, piše New Scientist.

Da bi smanjili njegovu gustinu, u leguru su umešali sitne staklene mehuriće veličine 75 mikrometara napunjene vazduhom. Te kuglice su smanjile gustinu galijum-indijumske legure za skoro 97 odsto bez promene drugih njenih svojstava, kao što su velika električna provodljivost i dobre sposobnosti oblikovanja.

Tako je novodobijena legura postala idealna za izradu egzoskeleta koji nisu preteški za praktičnu upotrebu ili fleksibilnih robota koji  bi mogli da se transformišu u zavisnosti od temperature.

U zavisnosti od veličine staklenih mehurića, gustina tečne legure kretala se između 0,45 grama po kubnom centimetru (što je upola manje od gustine vode) i 2,01 grama po kubnom centimetru, prenosi Index.

Takav materijal bi mogao da bude od koristi i za kontrolu plovnosti podvodnih uređaja. Studija naziva "Lagani tečni entitet metala" (Lightweight Liquid Metal Entity) objavljena je u časopisu Advanced Functional Materials.

Video: Ovako će pčelice roboti pomoći deci sa smetnjama u razvoju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA