Roboti "ubice virusa" širom sveta na prvoj borbenoj liniji protiv korone

"U vazduhu se nalazi mnogo mikroba koji izazivaju opasne infekcije. Ukoliko se emituje određena doza UV zračenja, postoji prilična sigurnost da je ljudski organizam zaštićen od opasnosti"

  • 0
Robot Korona Printscreen: YouTube/Jo-An Ho

Mašine na točkovima obilaze bolničke sobe u bolnicama širom planete i ultraljubičastim zracima uništavaju mikrobe.

- Molimo vas napustite sobu, zatvorite vrata i započećemo dezinfekciju - progovara robot koji služi za održavanje perfektne higijene u bolnicama. Proteklih dana i nedelja potražnja za ovim proizvodom dostiže vrhunac, pa fabrika u danskom gradu Odenseu radi punom parom.

- Posao smo razvili prilično visokim tempom, a epidemija korona virusa rapidno je povećala potražnju - objašnjava izvršni direktor kompanije Per Jul Nilsen.

Nilsen kaže da su kamioni prepuni robota isporučeni Kini, naročito u Vuhan. Prodaja u ostalim zemljama Azije i Evrope konstantno raste.

- Italija pokazuje veliko interesovanje, jer se zemlja nalazi u očajnoj situaciji zbog epidemije. Trudićemo se da pomognemo - navodi Nilsen.

Tim radnika kompanije može sklopiti jednog robota na dan. Zbog velike potražnje kompanija će morati da uveća proizvodne kapacitete.

UV zraci ubijaju mikrobe

Mehanizam za ubijanje mikroba sastoji se od osam sijalica koje emituju koncentrovane UV-C ultraljubičaste zrake. Uništavaju bakterije i viruse tako što deluju na njihovu DNK i RNK i sprečavaju razmnožavanje.

Mašina je opasna po zdravlje čoveka, pa bolesnici moraju van sobe da sačekaju da završi sa dezinfekcijom. Posao se završava za 10 do 20 minuta. Posle rada oseća se "miris spaljene kose".

- U vazduhu se nalazi mnogo mikroba koji izazivaju opasne infekcije. Ukoliko se emituje određena doza UV zračenja, postoji prilična sigurnost da je ljudski organizam zaštićen od opasnosti. Ovaj tip dezinfekcije se može primeniti i tokom epidemija, poput aktuelne COVID-19 - objašnjava danski profesor mikrobiologije Hans Jorn Kolmos.

Robot je prvi put predstavljen prošle godine posle šestomesečne saradnje kompanije Blue Ocean Robotics i Univerzitetske bolnice u Odenseu. Za njegovu izradu utrošeno je 67.000 dolara, a napravljen je da spreči smrtonosne zaraze.

Iako nisu obavljena posebna ispitivanja koja bi pomogla u borbi protiv korona virusa, Nilsen je uveren da bi robot pomogao.

- Korona virus je sličan virusima poput Mersa i Sarsa. UV-C svetlost ih ubija - navodi Nilsen.

Roboti za dezinfekciju nisu svemoćni, ali mogu biti od velike pomoći u borbi protiv virusa.

- Imamo mnogo pacijenata u raznim bolnicama zaraženih korona virusom. Trebalo bi primeniti najstrože standarde kada je reč o higijeni, kako bi se kontrolisala infekcija - objašnjava profesorka molekularne biologije Univerziteta u Londonu Lena Ćirić.

Da bi robot bio potpuno efikasan u borbi protiv virusa, njegovi zraci moraju direktno da padaju na kontaminiranu površinu. Čestice prašine ih mogu blokirati, pa je dejstvo smanjeno. Zato je pre svega neophodno ručno čišćenje.

SAD ima svog aduta

Američka kompanija Xenex pravi mašinu koja se zove LightStrike. Upotreba podrazumeva ručno usmeravanje svetlosnog snopa koji ona.

I ova kompanija je tokom proteklih meseci zabeležila porast narudžbina iz Italije, Japana, Južne Koreje i Tajlanda. Tokom 2014. godine jedna bolnica u Teksasu koristila je mašinu za dezinfekciju zbog slučaja ebole. Više od 500 zdravstvenih ustanova u SAD ima ovaj aparat i on se koristi u prostorijama gde se leče zaraženi korona virusom, piše BBC.

Kinezi prilagođavaju uređaje

Kina koristi robote u bolnicama za obavljanje nekoliko zadataka - dezinfekcija, isporuka lekova, uklanjanje otpada i provera temperature.

- Mislim da je ovo početak veće upotrebe robotike u bolnicama i drugim javnim mestima - kaže istraživački direktor IDC Kina Leon Šiao.

Epidemija COVID-19 je podstakla kineske kompanije iz oblasti robotike na inovacije. Kompanija YouiBot iz Šenžena pravi autonomne robote. Brzo su prilagodili postojeću tehnologiju kako bi stvorili uređaj za dezinfekciju.

- Pokušavamo da damo doprinos u borbi protiv korona virusa kao i mnogi ljudi širom Kine. Tehničkih problema nemamo, zapravo je lako poput sklapanja Lego kockica - objašnjava Kejman Guan iz kompanije YouiBot.

Robot je primenu našao u fabrikama, firmama i bolnicama u Vuhanu.

- Tokom dana proverava temperaturu bolesnika, a noću ubija viruse - objašnjava Guan.

Zabrane koje su usledile zbog izbijanja epidemije COVID-19 obustavile su proizvodnju pojedinih komponenti bez kojih se robot ne može napraviti.

- Nedostatak jedne komponente znači da ne možemo uraditi ništa - navodi Guan i primećuje da se situacija u Kini polako poboljšava tokom poslednjih dana.

(Telegraf.rs/N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA