• 0

Ovaj "robot za noge" vam da omogućva trčite zauvek

Tokom testiranja naučnici su ustanovili da novi egzoskelet korisniku olakšava trčanje i poboljšava njegove performanse za najmanje 15 odsto

  • 0

Ubrzani razvoj robotike i robotskih sistema, čiji je cilj da nam olakša obavljanje svakodnevnih poslova, sve je intenzivniji poslednjih godina.

Među njima se izdvajaju robotski egzoskeleti, nastali sa ciljem da nepokretnima pomognu da prohodaju kao i da onima koji rade sa teškim teretima omoguće podizanje težih tereta i bolju stabilnost u radu. A posle medicine i "fizikalisanja", na red je došao i "sport".

Nučnici sa Unverziteta Stenford tvrde da bi egzoskeleti za skočni zglob mogli da omoguće hodanje i trčanje na mnogo duže razdaljine uz dosta manje napora. Oni smatraju da će to postati nova vrsta ličnog saobraćajnog sredstva.

Tokom testiranja novog egzoskeleta naučnici su ustanovili da on korisniku olakšava trčanje i poboljšava njegove performanse za najmanje 15 odsto kada je povzan na spoljni motor, kao i 10 odsto kada se taj motor ne koristi.

Egzoskelet funkcioniše tako što njegovi motori povlače kabl, koji prolazi kroz zadnji deo tetive, od pete do lista. To povlači stopalo prema gore, tokom podizanja nožnih prstiju, produžavajući skočni zglob na kraju svakog koraka.

Studenti Stanforda koji su imali prilike da testiraju ova uređaj kažu da su imali osećaj da bi sa njim na nogama mogli da trče "zauvek" a da se, pritom, ne oznoje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima