≫ 

Ovaj "robot za noge" vam da omogućva trčite zauvek

Tokom testiranja naučnici su ustanovili da novi egzoskelet korisniku olakšava trčanje i poboljšava njegove performanse za najmanje 15 odsto

  • 0
Robot za trčanje Printscreen: YouTube/Stanford

Ubrzani razvoj robotike i robotskih sistema, čiji je cilj da nam olakša obavljanje svakodnevnih poslova, sve je intenzivniji poslednjih godina.

Među njima se izdvajaju robotski egzoskeleti, nastali sa ciljem da nepokretnima pomognu da prohodaju kao i da onima koji rade sa teškim teretima omoguće podizanje težih tereta i bolju stabilnost u radu. A posle medicine i "fizikalisanja", na red je došao i "sport".

Nučnici sa Unverziteta Stenford tvrde da bi egzoskeleti za skočni zglob mogli da omoguće hodanje i trčanje na mnogo duže razdaljine uz dosta manje napora. Oni smatraju da će to postati nova vrsta ličnog saobraćajnog sredstva.

Tokom testiranja novog egzoskeleta naučnici su ustanovili da on korisniku olakšava trčanje i poboljšava njegove performanse za najmanje 15 odsto kada je povzan na spoljni motor, kao i 10 odsto kada se taj motor ne koristi.

Egzoskelet funkcioniše tako što njegovi motori povlače kabl, koji prolazi kroz zadnji deo tetive, od pete do lista. To povlači stopalo prema gore, tokom podizanja nožnih prstiju, produžavajući skočni zglob na kraju svakog koraka.

Studenti Stanforda koji su imali prilike da testiraju ova uređaj kažu da su imali osećaj da bi sa njim na nogama mogli da trče "zauvek" a da se, pritom, ne oznoje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA