≫ 

Pametni toalet budućnosti snima i analizira izmet i upozorava na 10 različitih vrsta bolesti

"Ovo je savršen način za prikupljanje one vrste zdravstvenih podataka koji se najčešće ignorišu, a da čovek ne mora da radi ništa posebno, osim onoga što radi svaki dan"

  • 2
WC šolja Foto: Shutterstock

Sa napretkom nauke i tehnologije naš odlazak u toalet bi, u budućnosti, mogao da predstavlja ne samo olakšanje za naš organizam već da nas oslobodi nekih strahova za naše zdravlje. Naučnici sa Univerziteta Stanford konstruisali su pametan toalet koji je u stanju da analizira izmet i urin, i tako upozori na različite bolesti kao i neke oblike raka.

Ovaj eksperimentalni model svoje korisnike identifikuje na osnovu, kako njihovih jedinstvenih otisaka prstiju, ako i "analnih otisaka".

U poslednjih nekoliko meseci, od kada je napravljen, toalet je koristio 21 učesnik testiranja, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu Nature Biomedical Engineering.

Profesor medicine Sandživ Gambhir, jedan od autora ovog porjekta, kaže da pametni toalet savršen način za prikupljanje one vrste zdravstvenih podataka koji se najčešće ignorišu, a da njegov korisnik ne mora da radi ništa posebno, osim onoga što radi svaki dan.

- Ovaj koncept je osmišljen pre više od 15 godina. Kad god bih ga pomenuo ljudi bi se nasmejali, jer im ovo zvuči kao zanimljiva ali i pomalo čudna ideja, objašnjava Gambhir, i dodaje:

- Jasno nam je da to zvuči čudno, ali kako se ispostavilo, analni otisak čoveka je, takođe, jedinstven. Skeniranje se koristi isključivo kao sistem prepoznavanja, da bi podaci o korisnicima mogli da se bezbedno čuvaju, dodaje on.

Pametni toalet Printscreen: Twitter/@natBME

Pametni toalet je konstruisan na osnovu klasične kolzetske šolje kojoj su dodati napredni senzori pokreta, instalirani u njenoj unutrašnjosti, koji snimaju urin i izmet korisnika. Potom algoritmi analiziraju video snimke urina i izmeta, i beleže vreme trajanja urinskih isparenja i karakteristike i brzinu stolice, piše CNet.

Prikupljene podatke o fekalnim izlučevinama korisnika, pametni toalet šalje bezbednom kalud sistemu, za potrebe njihovog evidentiranja, arhiviranja i dalje analize. Nakon toga, sistem pruža biohemijsku analizu uzoraka koji su, prema pratećem istraživanju, u stanju da otkriju i do 10 različitih vrsta bolesti, među kojima su otkazivanje bubrega, rak bešike i brojne infekcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilja

    9. april 2020 | 10:18

    Jao ovo mi treba. Da mi ispituje kakicu svako jutro

  • cuburac

    9. april 2020 | 12:59

    Idealna stvar. Ne miras da nosis kod lekara urin i stolicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA