≫ 

3D animacija finskih naučnika pokazuje kako se korona širi u zatvorenom prostoru

Istraživanje su sproveli Univerzitet Alto, Finski meteorološki institut, VTT tehnički istraživački centar Finske i Univerzitet u Helsinkiju

  • 0
Kašalj, gušenje, devojka Foto-ilustracija: Shutterstock

Četiri finske istraživačke organizacije proučavale su prenošenje i širenje virusa korona vazduhom, a preliminarni rezultati pokazali su da čestice virusa, aerosoli, ostaju u vazduhu mnogo duže nego što se prvobitno mislilo, ukazujući da je važno izbegavati zatvorene prostore sa većim brojem ljudi.

Istraživanje su sproveli Univerzitet Alto, Finski meteorološki institut, VTT tehnički istraživački centar Finske i Univerzitet u Helsinkiju.

Naučnici su napravili 3D animaciju na kojoj zaražena osoba kašlje između polica na rafovima poput onih u prodavnicama, uzimajući u obzir i ventilaciju.

Sva četiri centra izvela su samostalno tu animaciju, a rezultat do kojih su došli su isti. Naime, čestice virusa prenose se vazduhom i šire, a taj proces može trajati nekoliko minuta, prenosi National Geographic.

- Neko zaražen može se zakašljati i otići, ali za sobom ostaviti veoma male čestice koje nose virus. Te čestice onda mogu da završe u respiratornom sistemu drugih ljudi u blizini, objašnjava profesor Alto univerziteta Vile Vuorinen.

Ovaj projekat uključio je oko 30 istraživača, naveo je Alto univerzitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA