Izgubljeni ste u šumi kablova? Ovih 5 saveta će vam pomoći da izađete na kraj sa njima

Brojni kablovi nekada baš umeju da nas nerviraju, pa ih je s vremena na vreme potrebno dovesti u red...

  • 0
kablovi Printscreen: YouTube/5-Minute Crafts

I pored toga što je sve veći broj tehničkih uređaja koje svakodnevno koristimo bežično, i dalje nam se po kući i kancelariji oko nogu "vuče" veliki broj različitih kablova. A to ponekad ume da napravi pravi haos u kući i radnom prostoru.

U potrazi za adekvatnim rešenjem problema zapetljanih kablova Make Use Of je ponudio pet predloga:

1. Sakrijte kablove i utičnice

Da biste to uradili, možete sami da napravite kutiju u koju ćete ih skloniti. Za to vam može poslužiti šperploča ili deblji čvršći karton. Kutija bi trebalo da ima dovoljno otvora za sve kablove sa svake strane ili jedan veliki kroz koji mogu svi da se smeste.

Takođe, takve kutije za kablove je moguće kupiti i gotove, pa zato "pročešljajte" kataloge prodavnica sa električnim uređajima i drugom elektronskom opremom, kao i one koje prodaju nameštaj i slične praktične elemente za uređenje prostora.

2. Kako povezati sve kablove zajedno?

Prvi bi trebalo razdvojiti kablove koji se stalno ili često koriste, od onih koji su u upotrebi povremeno. To možete da uradite na dva načina:

- Povežite kablove vezicama

Nabavite paket vezica za kablove. Grupišite kablove srodne po funkciji ili po tome koliko se često koriste i vezice učvrstite na nekoliko mesta po dužini kablova.

- Upotrebite navlake

U prodaji je moguće pronaći veći broj ovakvih navlaka: sa patentim zatvaračem, zatvaranjem čičak trakom, kao i u obliku lajsni sa žljebovima koji se uklapaju... I ovde se preporučuje grupisanje kablova po funkciji.

3. Skratite dužinu kablova

Kablovi se često gomilaju i po stolu:

- Sami napravite držač

Potrebno vam je parče sunđeraste gume, flomaster, tapetarski skalpel, lepak i alat za bušenje (šilo ili svrdlo). Na sunđeru kome ćete sami odrediti neophodnu dužinu, nacrtajte uzorak u obliku "koske". Isecite obeležene delove, pa ih zalepite po dva u paru. Izbušite rupu na oba kraja "koske", pa ih zasecite da biste dobili prorez kroz koji kabl može da prođe. Sada obmotajte kabl oko "koske", sa jednog kraja na drugi.

kablovi Printscreen: Makeuseof.com

- Naučite da "pletete" kablove

Ovo je verovatno jedna od najstarijih metoda sa "skraćivanje" kablova, čija vam dužina smeta. Ona može da bude veoma korisna, ali je isključivo primenljiva kod baš dugačkih i ne mnogo debelih kablova.

Pogledajte kako izgleda jedan od načina pletenja:

4. Svi kablovi na jednom mestu

Za kablove koje ne koristite često, ali ipak treba da vam budu pri ruci, možete da kupite gotove nosače koji se mogu naći u prodavnicama elektornske opreme ili da ih napravite sami od modelirajućg lepka (masa slična plastelinu koja se steže, najpoznatiji je Sugru).

Za to vam, takođe, što je možda i najjednostavnije, mogu poslužiti metalne štipaljke za papir.

Pogledajte kako to izgleda:

5. Kako raspoznati kablove?

Kada ste pospremili nered koju su vam pravili kablovi, potrebno je da ih obeležite kako biste znali koji je od kog uređaja i koji za šta služi.

Za to možete upotrebiti namenske kopče, kakve možete videti u videu, ili obične jednobojne naleprnice na kojima ćete obeležiti koji kabl je do kog ili za koji uređaj. Imajte u vidu da se lepak običnih nalepnica topi po toplom vremenu i posle dužeg vremena suši.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA