≫ 

Eksperimentalni dron nestao u akciji, država "podigla" vojno vazduhoplovstvo da ga traži

Ni tri dana od nestanka letelica još uvek nije pronađena, ali su desetine građana prijavljivale policiji da su je primetili u različitim delovima zemlje

  • 7
Letonija, izgubljeni dron Printscreen: Twitter/@Latvijas_armija

Letonija je pokrenula potragu za dronom, koji se nalazi u fazi testiranja, a koji je izgubljen tokom probnog leta. U akciju se uključila i vojska te baltičke države.

Nestanak drona doveo je do zatvaranja Međunarodnog aerodroma u Rigi, a avion koji je za letonsku prestonicu leteo iz kineskog grada Urumći bio je preusmeren u Talin u susednoj Estoniji.

Letonija, izgubljeni dron Printscreen: Twitter/@LV_CAA

Kada je, u subotu 2. maja izgubljen, dron je leteo na visini od oko 200 metara iznad tla. Od tada mu se gubi svaki trag.

U akciju se uključilo i letonsko vojno vazduhoplovstvo, podigavši u potragu avion Antonov An-2 i helikopter Mi-17. Upućen je i apel građanima da prijave nadležnim organima ukoliko primete letelicu, javio je RT.

Izgubljeni dron u stanju je da leti brzinom do 70km/h. U trenutku kada je nestao imao je dovoljno goriva za još 90 sati leta. Letelica teška 26 kilograma, široka je 3,5, a dugačka 5,5 metara.

Kako javljaju letonski mediji na engleskom jeziku, ni tri dana posle nestanka dron još uvek nije pronađen. Uprkos tome, na desetine građana prijavljivale su policiji da su primetili letelicu u nekoliko različitih delova zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA