≫ 

On se bori, dok oni bombarduju: Novi inteligentni borbeni dron štiti avione u ratnim misijama

Dron će koristiti veštačku inteligenciju za nezavisne vazdušne misije ili će biti angažovana u misijama podrške avionima sa ljudskom posadom

  • 1
Boeing Loyal Wingman Foto: Boeing Australia

Australijski centar kompanije Boeing predstavio je prototip vojnog drona na mlazni pogon koji će, kako se nadaju konstruktori, u bliskoj budućnosti moći da izvršava kompleksne borbene zadatke i uvede veštačku inteligenciju i na bojno polje, prenosi CNN.

Letelica nazvana "Lojalni letač" (Loyal Wingman) dugačka 11,5 metara, sa radijusom kretanja do 2.000 milja (3.218km).

Dron će koristiti veštačku inteligenciju za nezavisne vazdušne misije ili će biti angažovana u misijama podrške avionima sa ljudskom posadom, saopšteno je na Boingovom projektnom sajtu.

Dron će biti korišćen za elektronsko ratovanje, obaveštajne, izviđačke i nadzorne misije.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je da će nova letelica u budućnosti štiti skupe letelice kakva je Lockheed Martin F-35, višenamenski borbeni avion stelt tehnologije.

Proizvodnja ovih dronova će pomoći da se prevaziđu ekonomske poteškoće koje su nastale izbijanjem pandemije korona virusa, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA