≫ 

Novi igrač u orbiti: Australija pravi raketu na hibridni pogon, prvi let 2022.

Sve komponente raketa će biti pravljene u Australiji, a ta zemlja se neće oslanjati na druge ni kada su motori u pitanju

  • 2
Raketa Australija Ilustracija / Printscreen: Twitter/@Juchtervbergen

Australija je posebno zainteresovana za veću samostalnost kada su svemirski letovi u pitanju. Univerzitet Kvinslenda i komapnija Gilmor Spejs zajedno rade na "hibridnim raketama sledeće generacije", koje će već od 2022. godine moći da lansiraju satelite u zemljinu nižu orbitu.

Glavno je da će sve komponente raketa biti pravljene u Australiji, kao i da se ta zemlja neće oslanjati na druge zemlje kada su motori u pitanju.

Tim stručnjaka je usredsređen na energiju i sistem sagorevanja, za koje jedan od članova tima doktor Ingo Džan okaraktreisao kao "jedan od najkompleksnijih inžinjerskih izazova".

Australija nije usamljena u naporu da razvije sopstvenu svemirsku industiju. Rusija, Kina i SAD će i dalje biti dominantne u tom polju, dok će ih u stipu pratiti Evropska svemirska agencija, ali Australija, Indija i Izrael ubrzano izgrađuju svoje kapacitete, piše Engadget.

Pretpostavlja se da bi "novi igrači" mogli da doprinesu uspostavljanju "novog balansa snaga" i da učine letove u Svemir svakodnevnijom pojavom u današnjem svetu.

Video: Ušli u istoriju: Kapsula se odvojila od rakete SpaceX, videla se iz Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    15. jun 2020 | 19:26

    Kakve gluposti,svemirski programi,a Zemlju još nisu istražili,rešite prvo problem siromaštva i lečenja,pa onda bacajte pare, mislite da možete ući u trag savršenoj inteligenciji Stvoritelja!!!

  • Εξοκουστοντήγαν

    15. jun 2020 | 18:28

    Хибридна аустралијска ракета?!?! Значи ради на бензин и на струју??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA