• 6

Ovi moćni ruski tenkovi su zvezde moskovske Parade pobede

Parada na kojoj je učestvovalo 13.000 vojnika, 234 vojna vozila i 75 aviona bila je prilika da Rusija predstavi svetu svoja najnovija dostignuća vojne tehnike i tehnologije

  • 6

U Moskvi je održana velika vojna parada povodom 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Parada, koja se tradicionalno održava 9. maja, ove godine je oložena zbog pandemije korona virusa. Današnji datum, međutim, nije izabran slučajno, već u čast Parada pobede održane na istom mestu, na Crvenom trgu, 24. juna 1945. godine.

Kao i svake godine, i ova parada na kojoj je učestvovalo 13.000 vojnika, 234 vojna vozila i 75 aviona i helikopera, bila je prilika da Rusija predstavi svetu svoja najnovija dostignuća kada su u pitanju vojna tehnika i tehnologija.

Defile mehanizacije otvorili su legendarni tenkovi iz Drugog svetskog rata - T-34, posle kojih su se Crvenim trgom provezli modernizovani tenkovi T-72B3 i T-80BVM. (U videu ispod pogledajte kao izgleda neverovatni snimak "ulaska" u tenk kroz cev.)

Ovi tenkovi imaju slične nišanske sisteme, elemente dinamičke zaštite i sredstva veze. Njihovi topovi kalibra 125mm mogu da ispaljuju kako konvencionalne granate različtih tipova, tako i vođene rakete dugog dometa sa tandemskim bojevim glavama.

Prvi tenk pokreće dizel motor snage 1.130KS, a drugi je unapređen ugradnjom gasne turbine snage 1.250KS, što ga čini bolje prilagođenim za eksploataciju pri niskim temperaturama.

Novoj generaciji ruske vojne tehnike pripada tenk T-90M "Proriv 3", jedna od poslednjih modifikacija tog legendarnog borbenog vozila, osnovnog tenka ruske armije, nastala pre tri godine, kojom Rusija već počela da oprema svoje jedinice.

Vojna Parada Moskva

Foto: Tanjug/AP

Kao osnova za unapređenja zaštite teksta, zatim njegove mobilnosti, kao i vatrene moći, poslužila su borbena iskustva ruske vojske u ratu u Siriji. Unapređeni T-90M, po svojim karakteristikama, ni malo ne zaostaju za najboljim zapadnim tenkovima.

Svakoj grupi tenkova pridružena su borbena vozila za podršku tenkovima (BMPT), među kojima je "Terminator" sposoban da pruži vatrenu podršku koja može da zameni jedan ceo motorizovani streljački vod i do četiri oklopna transportera.

Vojna Parada Moskva

Foto: Tanjug/AP

Na paradi su prikazani tenkovi i vozila koja još uvek nisu ušla u upotebu, nastala na novoj platformi platformi "Armata". Reč je o tenkovima T-14, teškim borbenim vozilima pešadije T-15, srednjim "Kurganec 25" i samohodnim borbenim vozilima opremljenim za protivvazdušnu odbranu 2S38 "Derivacija".

Vojna Parada Moskva

Foto: Tanjug/AP

Crvenim trgom su prodefilovale i nove varijante hibridnih raketno-topovskih PVO sistema "Pancir", koje do sada nisu bile prikazane u javnosti: najnoviji model sa oznakom "Pancir-SM", dalekometna verzija sistema, zatim specijalna arktička verzija "Pancir-SA" kao i standardni "Pancir-S1".

Crvenim trgom je prodefilovala i unapređena verzija teškog višecevnog lansera raketa TOS-1, jedinstvenog artiljerijskog oruđa u svetu postavljenog na šasiji tenka T-72.

Vojna Parada Moskva

Foto: Tanjug/AP

Kako je izgledala celokupna Vojna parada u Moskvi, pogledajte na linku ispod:

(Telegraf.rs/MBJ)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mico

    Vozio sam t-34 u vojsci na obuci kod Banja Luke u Zaluzanima!Dosta tezak tenk a malo je mali prostor unutra!Top je jak i brz je tenk za tu godinu proizvodnje!Zivela Rusija!

  • bobi

    Satana ili sudnji dan je najbolja.

  • Dragan R

    Šta kaže Radić?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima