• 0

Zanimljive činjenice o imenima internet domena koje niste znali

Znate li koji je najduži naziv internet domena? A najskuplji? Saznaćete uskoro

  • 0

Internet je pun raznih čudesa i zanimljivosti, a ovog puta ćemo se pozabaviti samom osnovom – nazivima internet domena.

Da li ste znali da je maksimalni broj karaktera u nazivu domena 63? Ovaj broj ne uključuje www na početku i ekstenziju domena (kao što je .com, na primer). Titula najdužeg naziva internet domena ide lako pamtljivom llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogochuchaf.org.uk. Izgleda kao niz nasumično nabacanih slova? Nemojte tako jer ćete uvrediti stanovnike sela Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch koje se nalazi u Velsu. Naravno, ovo nije jedini dugačak naziv domena, ali mi smo ga odabrali jer je njegov prethodnik (doduše nešto kraći, sa „samo“ 58 karaktera) bio upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Kako bi iskoristili sva 63 moguća karaktera, u naziv domena su dodali reč koja označava gornji deo sela (uchaf). Originalan je bio i matematičar Gerald Steffens, koji obožava broj Pi. Većina nas ovaj broj pamti sa samo dve decimale, u obliku 3,14. Pomenuti gospodin je otišao korak dalje i registrovao domen u kome je broj Pi izražen sa 63 decimale, pri čemu je poddomen mudro iskorišćen za broj 3. Kompletan naziv domena je 3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.eu.

Dužinu najkraćeg imena domena nije teško pogoditi. Naravno, reč je o jednom karakteru, ali da li ste znali da je većina .com domena sa jednim slovom ili brojem rezervisana od strane IANA (Internet Assigned Numbers Authority). S obzirom da ih ima malo i da se veoma lako pamte, moglo bi se zaključiti da tako kratki domeni vrede pravo bogatstvo i da su maksimalno iskorišćeni. Zato će vas možda iznenaditi da se na domenu x.com nalazi... x. Bukvalno samo jedno malo x u uglu stranice. Čudno? Možda, ali samo dok ne saznate da je vlasnik x.com domena kontroverzni Elon Musk. Uzgred, ako probate da ukucate bilo koju drugu adresu u okviru x.com domena (na primer x.com/elon), dobićete gotovo praznu belu stranicu, na kojoj se nalazi samo... y. Sajtovi koji se bave procenom posećenosti kažu da x.com ima bar 300.000 poseta mesečno (neke procene idu i do 800.000). Izgleda da su u pravu oni koji kažu da posetioce privlači jednostavan dizajn.

Zanimljivi nazivi internet domena

Foto: Pixabay

Zanimljive su kombinacije naziva i ekstenzije domena, kao što su na primer About.me ili Inter.net. Možda će vas iznenaditi, ali strancima je interesantan i naš .RS domen. Recimo, kreativan pristup je doveo do registracije domena Answe.rs („Odgovori“ na engleskom). Ako vam je vreme za udaju, možete registrovati domen ozeni.me i jasno staviti momku do znanja šta mu je činiti.

Ako ste čitajući sve ovo dobili inspiraciju i smislili sjajan naziv domena, možete otići na sajt SuperHostinga, jer u ponudi, pored standardnih .com .net i .rs, imaju više od 300 ekstenzija domena, pa ćete sigurno naći nešto slobodno. A mi nastavljamo dalje sa zanimljivostima.

Idemo malo u prošlost. Najstariji registrovani naziv domena? U pitanju je Symbolics.com, registrovan 15. marta 1985. godine i pripadao je firmi Symbolics Inc, koja se, očekivano, bavila računarima. Zanimljivo je da Symbolics.com nije prvi kreirani naziv domena. Ta čast pripada Nordu.net, koji je kreiran 1. januara 1985 i korišćen je za prvi root server, ali kada je počela zvanična registracija, Symbolics je zauzeo prvo mesto u redu.

Najskuplji naziv domena? Uh, ovo je teško pitanje, pre svega zbog različitih načina vrednovanja, ali i zbog toga što za mnoge transakcije nije javno dostupan iznos. Na primer, u okviru akvizicije kompanije u čijem je vlasništvu bio Cars.com, vrednost domena je procenjena na vrtoglavih 872 miliona dolara. Ako gledamo samo nazive domena za koje je plaćeno gotovim novcem, rekord drži Voice.com, plaćen 30 miliona dolara. LasVegas.com je prodat za 90 miliona dolara, ali na rate, pri čemu će poslednja rata biti plaćena tek 2040. godine, pa nije na vrhu liste, jer posao još nije okončan. Bilo je i (mnogo) skupljih sajtova, oni su obično obuhvatali i razvijen posao i sadržaj sajta, a ne samo domen. Tako je Business.com prodat za tričavih 345 miliona dolara. Uzgred, prethodni vlasnik ga je kupio osam godina pre prodaje i platio 7,5 miliona. To se zove dobra investicija.

Za kraj smo ostavili „one“ nazive domena. Pitate se koliko su koštali najpopularniji „bezobrazni“ domeni? Sitnica. Cena je bila između 9 i 14 miliona dolara.

Srećom, do zanimljivog naziva domena možete doći i sa neuporedivo manje novca. Vaše je samo da odaberete originalno ime, a sama registracija .com domena je 1420 RSD. Domaći .RS domen košta 1900 RSD, a možete ga dobiti i besplatno, ukoliko se odlučite za neki od hosting paketa u Superhostingu. Možda se jednog dana i vaš domen nađe u prodaji za nekoliko miliona dolara. Nikad se ne zna.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima