UNICEF-ov Inovacioni fond prvi put investira u startap kompaniju iz Srbije

Kompanija Propter razvija platformu za podršku učenicima i nastavnicima

  • 0
Unicef

Foto: Unicef

Propter, prva startap kompanija iz Srbije u koju je UNICEF-ov Inovacioni fond investirao 97.900 američkih dolara, razvija platformu za kreiranje sadržaja u virtuelnoj realnosti koju će moći da koriste i nastavnici i učenici. Domaća kompanija je jedna od 11 startap kompanija iz devet zemalja koje koriste tehnologiju za rešavanje digitalnih izazova sa kojima se suočavaju deca širom sveta.

Proizvodi koje razvijaju ove startap kompanije fokusiraju se na rešenja koja će pomoći da se unaprede mogućnosti za učenje ili digitalno povezivanje, a koje utiču na bolju zapošljivost. Više informacija o startap kompanijama u koje je UNICEF investirano može se naći na ovom linku.

Skoro četiri milijarde ljudi u svetu (od kojih je 29 odsto između 18 do 24 godine) nemaju pristup internetu, te su uskraćeni za sve digitalne proizvode koji značajno mogu da im unaprede kvalitet života. Digitalni jaz između polova takođe raste, a studije ukazuju na to da je gotovo duplo više muškaraca nego žena na internetu. Ukoliko se situacija ne promeni, veliki broj mladih biće u opasnosti od zaostajanja i isključivanja iz savremenog digitalnog sveta.

Propter, startap kompanija iz Vršca koja je okupila gejmere i tehnološke entuzijaste, razvija platformu ScioXR koja omogućava jednostavno kreiranje VR/AR (XR) sadržaja kako bi osnažio učenike da uče kroz iskustva. ScioXR platforma omogućava korisnicima da naprave XR sadržaj fokusiran na STEM edukaciju, koji učenici mogu konzumirati na uređajima koji su im lako dostupi – pre svega na pametnim telefonima.

Platforma je namenjena nastavnicima i učenicima. Nastavnici će moći da koriste softver da bi napravili novi sadržaj u skladu sa svojim nastavnim programom koji će učenici moći da koriste tokom nastave. Sa druge strane, učenici će sticati nova iskustva, dok isprobavaju sadržaje koje su pripremili njihovi nastavnici, a moći će da i sami stvaraju sadržaj koji će svi moći da konzumiraju.

Planirano je i da se ovaj proizvod može koristiti kao dodatni edukativni materijal koji će pomoći učenicima da savladaju gradivo koje bi bilo teže razumeti bez VR ili AR tehnologije.

U toku je naredni poziv UNICEF-ovog Inovacionog fonda za startap kompanije koje razvijaju rešenja na blockchain tehnologiji. Startap kompanije iz Srbije su ponovo dobrodošle da se prijave – više detalja o ovom pozivu koji je otvoren do 27. jula 2020. godine možete pogledati na ovom linku.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA