Naučnici razvili "akcionu" GoPro kameru za insekte

Ceo sistem je težak je samo 250 miligrama, što je je jedna desetina težine karte za igranje...

  • 0
Buba Printscreen: YouTube/Paul G. Allen School

Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu razvili su malu kameru koja se može da se pričvrstiti na leđa insekata i da bežičnim putem strimuje sliku na pametnom telefonu brzinom od 1 do 5 sličica u sekundi.

Kamera se nalazi na postolju sa mehaničkom rukom, kojom se upravlja pomoću mobilne aplikacije, što omogućava pokretanje od 360 stepeni i snimanje panoramske slike.

Ceo sistem je težak je samo 250 miligrama, što je je jedna desetina težine karte za igranje. Kamera je testirana na bubi koja nosi latinsko ime Pinacate i podseća na nešto između bubašvabe i jelenka.

Kamera je razvijena sa ciljem da biolozima omogući uvid u ponašanje insekata, ali i za potrebe malih robota-insekata za koje bi u budućnosti mogle da se nađu različita polja upotrebe.

Naučnici ističu da će buduće verzije kamere moći da rade bez baterija, odnosno da će se napajati energijom sakupljenom pomoću minijaturnih solarnih kolektora.

Video: Bizarno ili?! Mladić od buba pravi čuda!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA