≫ 

Amerikanci u tajnosti proizveli i testirali moćni borbeni avion budućnosti

Treba li Putin da se zabrine zbog ovoga...

  • 11
Avion, Lokid Martin, Ilustracija Ilustracija / Foto: Lockheed Martin

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) je, u potpunoj tajnosti, dizajniralo, konstruisalo i već u letu testiralo najmanje jedan prototip borbenog aviona sledeće generacije. Taj projekat je deo NGAD programa (Next Generation Air Dominance), odnosno "Sledeća generacija dominacije u vazduhu".

Ova vest, koju je saopštio Vil Roper, pomoćnik sekretara Ratnog vazduhoplovstva SAD zadužen za tehnologiju i logistiku, naišla je na veliku pažnju stručnih krugova u ljubitelja vojne tehnike.

- Već smo konstruisali prototip u punoj veličini i testirali ga u letu. Oborili smo više rekorda! Spremni smo da počnemo sa proizvodnjom aviona sledeće generacije i to na način kakav do sada još nije viđen - istakao je Roper.

Budući da su ovo tek prve informaicije saopštene o novom projektu, koji je još uvek pod oznakom "strogo poverljivo", više detalja o novoj borbenoj letelici nije poznato, navodi portal The Aviationist.

Reč je o prvom novom američkom lovačkom avionu projektovanom i konstruisanom u poslednjih 20 godina. Dizajniran je pomoću računara, upotrebom tehnologije naprednog inženjeringa potpomognutog računarima (CAE).

Roper nije otkrio koliko je prototipova letelice dosada proizvedeno, kao ni to ko je proizvođač, niti kada je izveden prvi let.

Avion, Boing, Ilustracija Ilustracija / Foto: Boeing

Nisu poznate ni tehničke karakteristke aviona kao što su npr. vrsta pogona, brzina, da li je sposoban da leti bez pilota , kao ni to da li je reč o avionu koji će moći da leti supersoničnim ili možda hipersoničnim brzinama.

Kako USAF procenjuje, novi način razvoja i proizvodnje borbenih aviona budućnosti će smanjiti troškove životnog ciklusa letelica sledeće generacije za 10 odsto, tokom predstojećeg perioda od 30 godina, u odnosu na troškova održvanja dosadašnjih aviona.

Video: Ruski avioni patrolirali Arktikom, pomno ih pratili američki lovci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bane

    16. septembar 2020 | 23:12

    Ako ga nekim slucajem budu slali da bombarduje Srbiju ,nek na njemu napisu krupnim slovima da je nevidljiv da mu se nedesi greska kao sa onim nevidljivim.

  • Zemunac

    16. septembar 2020 | 19:23

    Ma kako da ne...klasične bajke za plitkoumne. Da su tako nešto podigli sa zemlje, već bi pravili filmove o tome, desetine video klipova bi iskakale na jutjubu... A koliko su smešni, videlo se kada su na predizborni plakat aktuelnog predsednika , u kojem pozivaju na podršku svojoj vojsci, postavili MIG29 i vojnika sa kalašnjkovom u ruci.

  • Kiza

    16. septembar 2020 | 18:24

    Čvrsto verujem da je ovo samo propaganda da nateraju ruse u ekonomske gubitke novom potrebom da stvaraju super-skupi odgovor. Ameri su i sa petom generacijom vrlo upitno prošli. F-35 se pokazao kao jako loš, a F-22 predstavlja pravu misteriju kakav je. Ni najvernijem savezniku nisu prodali ni jedan primerak, a i u samoj Americi oko njega samo dižu mitologiju. Pa ili je stvarno vrhunski ili možda neviđen promašaj. Treće nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA