• 8
 ≫ 

Novi ruski helikopter ima hibridni pogon, veštačku inteligenciju i leti 7 sati "u cugu"

 ≫ 

Ovakvi sistemi će obezbediti daleko efikasniju upotrebu letelica kod medicinskih evakuacija povređenih ili u operacijama potrage i spasavanja

  • 8
Kamov Ka-62, helikopter

Ilustracija / Foto: Russian Helicopters / Promo

Stručnjaci ruskog Fonda za perspektivna istraživanja (FPI) i koncerna "Helikopteri Rusije" završili su projekat razvoja perspektivnog helikoptera koga će pokretati hibridni motor i kojim će upravljati elementi veštačke inteligencije.

Projekat VKLA (perspektivna letelica sa helikopterskim rotorom) biće osnova za dalji razvoj tehnologije vertikalnog transporta u narednih 10 do 20 godina. Strogi tehnički zahtevi projekta omogućiće konkurentnost sličnim projektima koji se realizuju u drugim zemljama. To se, pre svega, odnosi na visoke kriterijume maksimalne i krstareće brzine leta, maksimalnog doleta, dužine leta, visokog stepena pouzdanosti u ekspoloataciji i univerzalnosti primene.

Nova tehnologija će omogućiti integraciju hibridnog motora, sistema za elektromehanički prenos, naprednog sistema za pilotiranje letelicom i kombinovanim upravljanjem koja će u stvari predstavljati sinergiju pilota i sistema sa veštačkom inteligencijom, piše agencija TASS.

Pretpostavlja se da će ovakvi sistemi obezbediti daleko efikasnije upotrebu letelica kada su u pitanju medicinske evakuacije povređeni i ugroženih ili primena helikopterske tehnike u operacijama potrage i spasavanja.

Helikopteri budućnosti koji budu koristili ovu tehnologiju biće sposobni da ostanu u vazduhu i do 7 sati, kao i da za samo 7 minuta pređu rastojanje od 50 kilometara, dok istovremeno prevoze dve nastradale osobe (ili jedan medicinski modul) i dva lekara, prenosi Russia Beyond.

Dalji rad na projektu biće fokusiran na razvoj integrisanog elektromehaničkog sistema i opreme, koji će biti deo trodimenzionalnog demonstratora helikopterske letelice budućnosti.

hel

Video: Specijalni snimak probe vazdušne parade sa Crvenog trga u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima